Belföld

Kiiktatott emberi őssejtgének

Először sikerült emberi embrionális őssejteknél
"elhallgattatni", azaz kiiktatni egy meghatározott génszakaszt. Ennek a technikai újításnak a segítségével a kutatók elvileg az emberi genetikai állomány bármely részét módosíthatják - írja a Népszabadság. Ez magadja annak a lehetőségét, hogy a jövőben ma még gyógyíthatatlan betegségeket is sikeresen kezelhetnek az orvosok.

A Nature Biotechnology című neves tudományos folyóirat on-line változatának tegnapi számában jelentős eredményről számoltak be az őssejtkutatásairól ismert University of Wisconsin-Madison egyetem munkatársai. Az egerek esetében már rutinszerűen alkalmazott genetikai eljárást – az úgynevezett homológ rekombinációt, amely egy vagy több gén kiiktatását, vagyis működésképtelenné tételét jelenti – emberi embrionális őssejtekre terjesztették ki – adta hírül az Origo internetes honlap.

A tanulmány szerzői, Thomas P. Zwaka és A. Thomson szerint a homológ rekombináció egyike azon lényeges eljárásoknak, amelyek az emberi embrionális őssejtekkel folytatott kísérleteknek nagy lökést adnak. Kísérleteik során a kutatók egy ritka genetikai betegséget (Lesch–Nyhan-szindróma) okozó gént „hallgattattak el”. Sarkadi Balázs, az Országos Hematológiai és Immunológiai Intézet munkatársa lapunk érdeklődésére elmondta egyebek között, hogy az amerikai kutatók egy eddig használt eljárás módosításával érték el, hogy emberi sejteknél eszközölt beavatkozásoknál is használni lehessen az egereknél már bevált módszert. Az amerikaiak egy X kromoszómán található gént iktattak ki.

A most hírül adott eljárás segítségével a kutatók az ember genetikai állományának bármely részét módosíthatják. A jövőben ma még gyógyíthatatlan betegségeket is kezelhetnek – a célzott genetikai beavatkozással kialakított egészséges őssejtek felhasználásával létrehozott szövetekkel, szervekkel cserélhetik ki a beteg részeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik