Belföld

Halastavakat, erdőket ad el a Balatoni Halászati Rt.

Három halastó-rendszert, egy gépműhelyt és körülbelül 90 hektár erdőt ad el a Balatoni Halászati Rt.; a bevételt a félmilliárdos adósság törlesztésére és a cég működtetésére fordítják - tudta meg Vojtkó Páltól, a társaság vezérigazgatójától az MTI.

A 104 éves részvénytársaság a fölhalmozódott adósság, az elmúlt évben majdnem kétszázmillió forintot kitevő veszteség kezelése, illetve a működtetéshez szükséges forgóeszköz biztosítása miatt döntött három halastó-rendszer (a nagyatádi-rinyaszentkirályi, a taranyi és a rinyaszentkirályi-tamási halastavak), a nagyatádi gépműhely és hat erdő eladásáról. A cég az 1.500 hektárt kitevő somogyi halgazdaságából több mint 300 hektárnyi halastavat pályáztatott meg. A három halastó eladása után együttesen 1.200 hektárt kitevő öt halastó-rendszer marad a társaság birtokában. Az eladásra szánt halastavakhoz száz hektár szántó, erdő és gyöp is tartozik.

A nyilvántartott 809 millió forint saját vagyonon felül a cég tulajdonában lévő 2.500 hektár egyéb földterületből mintegy 90 hektár – hat helyen lévő – erdő-ingatlanra is vásárlót keres az rt. Míg a halászati társaság nagyatádi gépműhelyére hazai és külföldi vállalkozó egyaránt pályázhat, a három halastó-csoportot magyar tulajdonos kezébe szeretné átadni a 97 százalékban állami tulajdonban lévő cég.

Vojtkó Pál elmondta: az említett halastavak és erdők eladása révén 400-450 millió forint bevételre számítanak. 2002-ben az előzetes számítások szerint a tervezett 668 millió forint helyett 601 millió forint tiszta árbevételt ért el a társaság, a veszteség pedig a tervezett 215 millió forint helyett várhatóan 196 millió forint lesz.

Az MTI korábban hírt adott arról, a tervek szerint a Balatoni Halászati Rt. 2003 folyamán részvénytársaságból közhasznú társasággá fog alakulni, hogy biztosíthatóak legyenek a balatoni halászat iránt támasztott ökológiai, biológiai és idegenforgalmi szempontok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik