Belföld

Fidesz: jövőkép helyett “jövőpép”

Az ellenzéki frakciók vezetői szerint jövőkép helyett "jövőpépet" vázolt és ígérgetett a kormányfő. Az MDF részéről felmerült a pótköltségvetés szükségessége, az SZDSZ a Vásárhelyi-tervet látná szívesen, Lendvai Ildikó Micimackóhoz hasonította a Fideszt.

A Fidesz frakcióvezetőjének megfogalmazása szerint Medgyessy Péter beszédét nagy várakozás előzte meg, de az csalódást okozott. Arra kérte a kormányfőt, hogy ha már vizsgálatok kezdeményezéséről szólt, ne feledkezzen meg Csillebércről, a Hattyúházról és más, “közbeszerzés nélküli szocialista umbuldákról” sem.


Mint mondta, ha a modern Magyarország igenlésre épül, akkor a kormányfőnek ezt legfőképpen koalíciós partnerével kell megbeszélnie, amely EU-kampányában olyan felszólításokat szerepeltet, hogy “ne köpködj, ne szemetelj, ne szemétkedj”.


Áder János szerint Medgyessy Péter beszédében nem válaszolt olyan kérdésekre, hogy mit kíván tenni a gazdaság gondjainak orvoslására, az egészségügyben dolgozók és a betegek érdekében, az önkormányzatokért, hogy miért “veri szét” a jól működő intézményeket, mit kíván tenni a gyárbezárások, a növekvő munkanélküliség, a növekvő infláció ellen, miért nem segíti elő az EU-népszavazás sikerét és miért nem kér bocsánatot az Orbán-kormány idején megfogalmazott rágalmakért. Miért kell a kormánynak az élő fába is belekötnie? – tette fel kérdését Áder János. A frakcióvezető a Fidesz nevében politikai vitát kezdeményezett a jövőkép kérdésében.

A Magyar Demokrata Fórum részéről Herényi Károly kijelentette, hogy a kormányfő által vázolt tervek köszönő viszonyban sincsenek az idei költségvetéssel. A politikus szerint pótköltségvetés beterjesztésére van szükség. Sajnálattal jegyezte meg, hogy a száznapos program keretében a kormánytöbbség “felélte azokat a tartalékokat”, amelyekből az idén gazdálkodni lehetne.


Mint mondta, a kormányfő konszenzusról, nemzeti összefogásról beszélt, de ennek semmi jelét nem lehet látni a parlamenti munkában. Ezt szerinte jól mutatja, hogy a költségvetés vitájában sorra utasították el az ellenzék jobbító szándékú módosító indítványait és számos előző ciklusban született törvényt hatályon kívül helyeztek.


Vélemények kormányoldalról

Kuncze Gábor (SZDSZ) az ország szempontjából az uniós csatlakozás fontosságáról beszélt. „Gondolkodjunk Európában!” – szólított fel a pártelnök, frakcióvezető, hozzátéve, hogy nincsenek valódi érvek az EU- csatlakozás ellen, az integrációnak nincs alternatívája. Véleménye szerint az ország érdekei ellen cselekszik, aki a csatlakozás elutasítására buzdít, de az is, aki “kettős beszéddel” elbizonytalanítja híveit az integrációt illetően. Reagálásában megemlítette, hogy az elmúlt évek fenyegető árvizei nagyon megterhelték a költségvetést.


Nem lenne egyszerűbb végrehajtani a Vásárhelyi-tervet, amely a Tisza vonalán biztosítaná az emberek számára a biztonságot, munkahelyeket teremtene és erősítené az agráriumot? – tette fel a kérdést.


Lendvai Ildikó (MSZP) – közlése szerint – szándékosan nem hívja Medgyessy Péter beszédét országértékelésnek. Szerinte a helyes viszony fordított. Nem a politikusok értékelik az országot, hanem az ország értékeli őket – fogalmazott.


A frakcióvezető párhuzamot vont a Micimackóban szereplő, örökké borongós Füles és a szerinte mindig elégedetlen Fidesz között. A politikus a viták ellenére úgy ítélte meg, hogy a helyzet értékeléséről szóló vitát a parlamentben kell lefolytatni. Hiszen, mint mondta, a futballmeccseket sem úgy rendezik, hogy az egyik csapat az egyik stadionba vonul ki, a másik pedig a másikba.


Kitért arra, hogy az Európa terv az országot a gyorsabb, sikeresebb csatlakozáshoz segítheti hozzá. Az Európa terv a szegények emelkedésének Európa terve is. Olyan csatlakozást készít elő, amely nem növeli, hanem csökkenti a különbségeket – szögezte le.


Viszontválaszában Medgyessy Péter megjegyezte, hogy ő is többet várt volna az ellenzéktől. Aláhúzta, hogy 2006-ig még sok ideje van a kormánynak arra, hogy minden ígéretét beváltsa és be is fogja váltani azokat. Közölte, hogy a Vásárhelyi-terv programját e heti ülésén tekinti át a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik