Belföld

Az EU aggódik Olaszország és Görögország költségvetési hiánya miatt

Olaszország és Görögország is fejtörést okoz az Európai Bizottságnak az unió tagországai közül, mivel "aggodalomra okot adó" költségvetési adatokról érkeznek jelentések. Ezt Pedro Solbes, a bizottság pénzügyekben illetékes tagja fejtette ki egy spanyol egyetemi lapban.

Mint mondta, az európai Gazdasági és Pénzügyi Unió (EMU) négy évvel ezelőtt történt beindítása óta jelentős gondok adódtak a stabilitási szerződés betartásában. E stabilitási paktum jogosítja fel a bizottságot arra, hogy rábírja a tagországokat a pénzügyi fegyelem, egyebek között a GDP 3 százalékában megszabott költségvetési küszöb betartására. A hiányosságok közé sorolta Sorbes, hogy a tagországok a költségvetési politikájukról ellentétes nyilatkozatokat tesznek, rosszul kommunikálnak a sajtó és a pénzpiacok felé.

Az EU-val kapcsolatos keddi hír, miszerint az Európai Bizottság intézkedéseket fog hozni, enyhítendő az Irak-elleni háború által okozott esetleges gazdasági hatásokat. A brüsszeli szóvivő konkrétumokat nem említett ezzel összefüggésben. A sajtóban hírek terjedtek el arról, hogy a vezető európai országok esetleg enyhítenek majd az EU költségvetési szabályain, ha az iraki háború zavarokat okoz, ám Németország cáfolta, hogy ilyen terv létezne. Jonathan Todd szóvivő közölte: “ha a háború kirobban, megfontoljuk, milyen intézkedések meghozatala válik szükségessé”. Emlékeztetett arra is, hogy az EU alapokmányanya rendkívüli körülmények között lehetőséget ad különleges intézkedésekre, de amíg ezek a körülmények ismeretlenek, addig nincs értelme spekulálni az intézkedésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik