Belföld

Enyhe indexnövekedésre és a forint erősödésére számítanak a befektetők

Kerek 72 pontos emelkedéssel 7531,78 ponton nyitott a BUX kedden. A nemzetközi hatások alapján enyhe emelkedést valószínűsítenek kedden a budapesti részvénypiacon a megkérdezett tőzsdei szakértők.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője úgy véli, az európai piacokon pozitív reakció várható Irak hétfői bejelentésére, miszerint feltétel nélkül beleegyezik abba, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei amerikai felderítő repülőgépeket használhassanak. Az elemző ennek alapján kisebb emelkedést vár a Budapesti Értéktőzsdén is. Hozzátette, hogy alapvetően kivárás jellemzi a magyar piacot a vállalati gyorsjelentések megjelenése előtt, emiatt számottevő forgalomélénkülés nem várható.

 Erősödik a forint

A bankközi devizapiacon reggel 10,90 százalékon nyitott a forint a sáv erős oldalán szemben a hétfő délutáni 10,80 százalékos pozíciójával. Az overnight forintpiacon továbbra sem mozdulnak a kamatok. A kereskedés első félórájában 10,90-11,12 százalék között ingadozott a forint, s a dealerek a nap további részében is a forint erősödésére számítanak.

Bónis Miklós, az Inter-Európa bank Rt. elemzője szerint a nemzetközi piacok optimizmusát követve enyhe erősödés várható a BÉT-en. Ő is úgy gondolja, hogy a gyorsjelentéseknek a hét második felében várható megjelenéséig alacsony marad a forgalom, és nem lesz nagy változás a hazai börzén.

A tokiói értéktőzsde kedden ünnepnap miatt zárva tartott. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója hétfőn 36,77 pontos, azaz 0,44 százalékos nyereséggel 8484,93 ponton végzett, kétnapi veszteség után.

A Wall Streeten felfelé kapaszkodtak a részvényárak az iraki engedményre: Bagdad levélben tudatta, feltétel nélkül beleegyezik abba, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei használhassák az U-2-es amerikai felderítő repülőgépeket. A DJIA 30 index 55,88 pontos, azaz 0,71 százalékos emelkedéssel 7920,11 ponton fejezte be a napot. Pénteken 65,07 pontot, vagyis 0,82 százalékot vesztett ez a mutató. A Nasdaq Composite index 14,22 pontot, vagyis 1,11 százalékot emelkedett és 1296,69 ponton zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik