Belföld

A BKIK az áfa-kulcsok csökkentését javasolja

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) gazdaságpolitikai bizottsága az áfa-kulcsok csökkentését javasolja.

A kamara által az MTI-hez kedden eljutatott állásfoglalása szerint, a BKIK javasolja, hogy az áfa kulcsok háromszintűek legyenek. Legyen egy kedvezményes 5 százalékos, maradjon meg a 12 százalékos kulcs, és a legmagasabb áfa kulcs az uniós csatlakozás időpontjáig csökkenjen 20 százalékra, a későbbiekben pedig még tovább.

Gábriel Péter a BKIK gazdasági osztályának munkatársa az MTI kérdésére elmondta: az európai uniós csatlakozás tiltja a nulla százalékos áfa kulcsokat, ezért javasolták a minimálisnak az 5 százalékos, és a másik kedvező kulcsnak a 12 százalékost.

A nulla százalékos kulcs eltörlése automatikusan növeli az áfa bevételt, de a tiszta haszon nem jelentős, hiszen amennyivel több a bevétel az áfán, annyival többet kell kiadni támogatásokra. Az európai uniós csatlakozást követően az áramnak és a gáznak a nem kedvezményes 25 százalékos, míg a víz áfája 12 százalékos lesz – mondta Gábriel Péter. Hozzátette: tanulmányozták az EU országok áfával kapcsolatos intézkedéseit, és ezt követően javasolták a háromszintű áfa kulcsok bevezetését.

A kamarai szakember elmondta, hogy a javaslatot azért készítették el, mert a napokban megjelent sajtóértesülés szerint a Pénzügy Minisztérium módosítani kívánja az adótörvényeket, és ezzel az állásfoglalással segíteni szeretnék a tárca munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik