Belföld

Januárban növekvő elbocsátások az USA-ban

Az amerikai vállalatok januárban jóval több állás megszüntetésének szándékát jelentették be, mint decemberben, és ezt általában az Irak elleni esetleges háború okozta bizonytalansággal, a romló gazdasági kilátásokkal magyarázták.

Az amerikai vállalatok januárban 132 222 munkahely megszüntetését jelentették be, miután decemberben 92 917 elbocsátás tervét jelentették – közölték a Challenger, Gray and Christmas foglalkoztatáskutató intézetnél kedden New Yorkban.

Nem pusztán a felvételek lassulnak, illetve szűnnek meg, hanem az elbocsátások száma is gyarapszik, az Irak miatti bizonytalanság következtében – a kutatóintézet kommentárja szerint. Rámutattak, hogy ha háború lesz Irakkal, akkor fölmegy az olaj ára, megdrágul a szállítás, és megnehezül az amerikai cégek külföldi tevékenysége, és kárt szenvedhet a világkereskedelem is.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közli a legfrissebb munkanélküliség adatokat. Elemzők 6 százalékos munkanélküliséget várnak januárról, ugyanakkorát, mint decemberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik