Belföld

Gallup felmérés több országban: ellenzik a megkérdezettek a háborút

A világ 41 országának harmincezer állampolgárát kérdezte az elmúlt időszakban a Gallup közvéleménykutató arról, hogy mi a véleménye az iraki háborúról. A hétfőn napvilágot látott első összegzés szerint negyven százalékos volt az "igen" válasz arra a kérdésre, hogy lesz-e háború a következő hónapokban.

A Magyar Hírlap által közölt információ szerint az Egyesült Államok polgárainak kevéssel több, mint a fele, a németeknek csaknem pontosan a fele gondolja úgy, hogy megtámadják Irakot. Az ellenkező végletet az afrikai országok jelentik, ahol nagyon kevesen vélik elkerülhetetlennek a konfliktust.

A másik, s talán még ennél is fontosabb kérdés volt, hogy ki az, aki támogatja Irak lerohanását. A válaszadók két szélsőség Argentína (83 százalék elutasító) és az USA (21 százalék nem akar hadat viselni) közötti arányban válaszoltak “nem”-mel.


Lényegében a kormányzati álláspont tükröződik vissza abban, hogy a franciák hatvan százaléka nem szeretne újabb hadakozást a Közel-Keleten. Egyébként az, hogy minden ötödik amerikai ellenzi a háborút, ugyancsak magasnak mondható szakértők szerint. A magyar megkérdezetteknek ugyancsak jelentősen, 76 százalékos arányban ellenzik a háborút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik