Belföld

Küszöbön áll a Beopetrol magánosítása

Február elején kiírják a szerbiai Beopetrol olajipari vállalat magánosítására vonatkozó versenypályázatot.

Az újvidéki Magyar Szó információi szerint az árverésen az olajvállalat részvényeinek 70 százalékára licitálhatnak azok az érdeklődők, akik előzőleg leteszik a 10 ezer dollár bánatpénzt. A hírek szerint a vásárlás egyik komoly feltétele, hogy a vevőnek öt évre visszamenőleg sikeres ügykezelést kell felmutatnia, és legalább kétszer nagyobb gazdasági potenciállal kell rendelkeznie, mint az eladandó vállalatnak, ide értve a benzinkutakat és azok kapacitásait is.


Mi lesz a koszovói kutakkal?


A szerbiai kormány várakozásai szerint a Beopetrol eladásával a köztársasági költségvetés körülbelül 350 millió euróval gyarapodhat. A Beopetrol vagyonának becslését persze, jelentősen nehezíti a Koszovóban maradt vagyonrészek tulajdonjogának tisztázása: a déli tartományban 28 benzinkútja és egy igen értékes raktárhelyisége maradt a belgrádi vállalatnak.


Az import korlátozása csökkentette a cég értékét


Tavalyelőtt és a tavalyi első félévben több mint 600 ezer tonna nyersolajat hozott be és dolgozott fel a belgrádi olajcég. Az elmúlt félévben azonban visszaesett a termelés, miután a kőolaj-behozatalról, -feldolgozásról és -forgalmazásról szóló kormányrendelet, amely bizonyos értelemben monopolhelyzetet teremtett a NIS-nek (Szerbiai Olajipari Vállalat), lehetetlenné tette a Beopetrol számára a saját exportot. A Beopetrol 186 benzinkútjával a szerbiai piac 20 százalékát látja el. Korábban a nagykereskedelmi forgalomból 50-60 százalékkal részesedett, most az import korlátozása miatt alig 15-20 százalékkal. Elemzők szerint az import korlátozása jelentősen csökkentette a cég piaci értékét.


Az INA perrel fenyegetőzött 


A Beopetrol iránt korábban többen is érdeklődtek. Így az orosz Lukoil, az osztrák OMV, a magyar MOL, a görög Hellenic Petrol, a szlovéniai Petrol és a horvát INA, de igen érdekelt a NIS és egy szerbiai társulás, az AD Nafta is. Az érdeklődőket azonban egyszer már elriasztotta az INA fenyegetőzése: perre megy a régi jugoszláv időkből származó vagyonjogi követelései érvényesítéséért.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik