Belföld

Irak után Pakisztán következik?

A kérdést a csütörtökön tette fel a pakisztáni sajtó - írja a Népszabadság. George Bush amerikai elnöknek az Egyesült Államok helyzetéről mondott beszéde után az arab országot a félelem járja át, hogy az ázsiai ország is szerepelhet Washington katonai célpontjai között.

„Ha Irakot meg lehet támadni, holott nincs kézzelfogható bizonyíték a bioterrorizmus Irak általi támogatására vagy az iraki tömegpusztító fegyverek létezésére, miért kímélnék meg Pakisztánt, amelyet azzal vádolnak, hogy ‘félhivatalosan’ támogatta az afganisztáni tálibokat és összejátszott Oszama bin Laden terroristavezér al-Kaida szervezetével?” – kérdezi szerkesztőségi cikkében a Daily Times angol nyelvű napilap.

A lap emlékeztet az amerikai sajtóban minap közzétett vádakra, amelyek szerint Pakisztán elősegítette az atomtechnológia exportját Észak-Korea számára, képtelen ellenőrzése alá vonni az ország szélsőséges iszlám erőit, s az Afganisztánnal határos vidéken menedéket nyújt a tálibok és az al-Kaida maradék erőinek, esetleg magának bin Ladennek is. „Azt sugallják mindezzel az embereknek, hogy Pakisztán következik a listán” – állapítja meg a lap cikke, amelyet az AFP ismertetett. A francia hírügynökség szerint a pakisztáni sajtót valósággal elárasztották csütörtökön a hasonló írások, amelyek annak veszélyét taglalták, hogy az ország az Egyesült Államok katonai célpontjává válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik