Belföld

Globus: lezárult a Bonduelle-tranzakció

A Globus Konzervipari Rt. ma bejelentette, hogy békéscsabai leányvállalata, a Csabai Konzervgyár Rt. és a Bonduelle-csoport között tervezett adásvétel a mai napon realizálódott - írja a NAPI Gazdaság.

2003. január 31-től a Csabai Konzervgyár Rt. békéscsabai telephelyén lévő ingatlanjainak és gyártóeszközeinek üzemeltetője a Bonduelle-cégcsoport tulajdonában álló Bonduna Zöldségfeldolgozó Kft. A Csabai Konzervgyár Rt. másik telephelyén, a Bajai Hűtőipari Gyárban folytatódik az – elsősorban – gyorsfagyasztott termékek gyártása.

A változást a Globus decemberi rendkívüli közgyűlése hagyta jóvá, amikor a Békéscsabai Konzervgyár nagy részének eladásával párhuzamosan a kőbányai cég Nagykőrösön vásárolt konzervgyárat.

Az intenzív terjeszkedésbe kezdő Globus-csoportból ezzel kikerült a 4,5 milliárd forint éves árbevételű csabai gyáregység. (A Békéscsabai Konzervgyár Rt.-t – CsaKo – nem adta el a cég, hiszen abban van a bajai hűtőház.) Ennél olcsóbban bekerül viszont az éves szinten 5-5,5 milliárdos forgalmat lebonyolító Nagykőrösi Konzervgyár 75 százalék plusz egy szavazatnyi pakettje. Így azon kívül, hogy a “csere” szaldója pozitív, a konszolidált forgalmi adatok sem sérülnek, hiszen a nagykőrösi gyár árbevételének eddig csak mintegy 10 százalékát adták a Globus-megrendelések (stratégiai kapcsolat már régóta fennáll a két cég között).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik