Belföld

Alkotmánybírósághoz fordulnak a távközlési szolgáltatók

Az alternatív távközlési szolgáltatók az Alkotmánybírósághoz fordulnak azért, mert egy kormányrendelet szerint aránytalanul nagy összeget kellene befizetniük a távközlési támogatási alapba - közölte az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSZE) pénteken.

Az ATSZE szerint a befizette összeg egyoldalúan tovább gazdagítaná a korábban az egyik legnagyobb profitnövekedést elérő hazai üzleti vállalkozást, a távközlési piaci versenyben ellenérdekelt Matávot.Az ATSZE a közlemény szerint azt követően fordult a nyilvánossághoz, hogy nem tudott megállapodásra jutni az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal az alapba történő befizetések mérsékléséről. Az alappal, illetve az abba történő be- és kifizetések
mértékével kapcsolatos alkotmányossági aggályaik miatt az ATSZE elkészítette alkotmánybírósági beadványát, és az alternatívok további jogi lépéseket is tesznek – áll a közleményben.

Az alapra vonatkozó kormányrendeletet 2003. január 25-én hirdették ki, s ezáltal érvényesíthetővé vált a volt monopol szolgáltató által nyújtott egyetemes szolgáltatások finanszírozása. Ugyanakkor a Hírközlési Törvény a rászorultság elvét írja elő, s az alapot az indokolt és máshonnan meg nem térülő költségek csökkentése érdekében hozta létre.

Az alternatívok ugyanakkor megállapítják, hogy az egyetemes szolgáltatás finanszírozása a legújabb kormányrendelet szerint elszakad a hírközlési törvényben előírt rászorultság elvétől: az
alternatív szolgáltatókat arra kényszeríti, hogy befizetéseikkel más vállalatok által kínált kényelmi szolgáltatásokat, például nyaralók, riasztó rendszerek távközlési költségeit támogassák. Mivel a támogatás mértéke nincs korlátok közé szorítva, a volt monopol szolgáltató által megadott költségeket korlátlanul és teljes mértékben megtéríttetheti az alapból – áll a közleményben. Éppen ezért a befizetési kötelezettséget az alternatív társaságok többletadóként érzékelik, amelyet a további hazai befektetéseiktől kell elvonniuk.

Ezzel összefüggésben korábban Straub Elek, a Matáv
elnök-vezérigazgatója elmondta: a Matáv, illetve a helyi telefontársaságok egy évvel ezelőtt kötöttek külön-külön kétoldalú szerződést a kormánnyal arról, hogy a távközlési törvényben előírt egyetemes szolgáltatást nyújtanak az előfizetőknek, s befizetik az ezt finanszírozó távközlési alapba az árbevételarányosan rájuk eső részt. Az egyetemes szolgáltatási alapot a törvény azért hozta létre, mert a távközlési cégeknek a jogszabály szerint olyan területeken is szolgáltatniuk kell, ahol nem éri meg. A lényegesen költség alatti áru egyetemes szolgáltatások esetében a távközlési alapból pótolják a társaságok számára azt az összeget, ami a szociálisan rászorulók által fizetett előfizetési díj és egy valóban költségalapon számított előfizetési díj között van. Straub Elek rámutatott: a probléma abból adódik, hogy nem minden
társaság szándékozik befizetni a kormányrendeletben rögzített árbevételarányos összeget az alapba, s így előfordulhat, hogy az alapból nem tudják megtéríteni az egyetemes szolgáltatást végző társaságok ebből adódó bevételkiesését.Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a Matáv eleget tesz befizetési kötelezettségének, ám ha a társaság, illetve más helyi szolgáltatók nem kapják meg a pénzüket, a megkötött kétoldalú szerződések érvényüket veszíthetik. Ebben az esetben pedig megszűnhetnek a szociális csomagok.

A problémával kapcsolatban pénteken nyilatkozott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) is. Pataki Dániel helyettes államtitkár közölte: a tárca még az idén radikálisan csökkenti az internet szolgáltatók és a kábeltévés társaságok befizetési kötelezettségeit az egyetemes távközlési támogatási alapba. A távközlési alapba befizetendő összeggel kapcsolatban az informatikai miniszter február 15-re hívta össze a Távközlési Kerekasztal következő ülését. Pataki Dániel elmondta: a szolgáltatóknak február 28-ig csak a 2002. évi díjat kell befizetniük a távközlési alapba, mivel a kerekasztal ülésén nagy valószínűséggel már mérsékelik az idei első negyedévre esedékes díjakat.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.