Belföld

Abortuszmegelőző kampány indul

Jelenleg a fogamzásgátló szerek egyikét sem támogatja a társadalombiztosító; a tabletták ára folyamatosan emelkedik, egyes gyógyszerek januártól is drágultak mintegy tíz százalékkal - írja a Népszabadság. Az egészségügyi kormányzat más formában viszont tenni akar a nem kívánt terhességek megelőzéséért. Várhatóan tavasszal kezdi a tárca az a kampányt, amely az abortusz veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Kereszty Éva, a minisztérium főosztályvezetője lapunknak elmondta: az idén mintegy 80-100 millió forintot fordítanak szexuális felvilágosításra. Programjuk a fiataloknak, illetve a veszélyeztetett, hátrányos körülmények között élőknek kíván segíteni a nem kívánt terhességek elkerülésében, valamint abban, hogy egészséges gyermekeket szülhessenek. Az összeg egy részét pályázattal osztanák szét védőnők, civil szervezetek, orvostanhallgatók önkéntes segítőcsoportjai között, akik, illetve amelyek szexuális felvilágosító munkára vállalkoznak, vagy már végeznek ilyet iskolákban.

A tervek szerint a legrászorultabbaknak támogatást adnak a fogamzásgátló eszközök – tabletta, óvszer – megvásárlásához is. A főosztályvezető érdeklődésünkre elmondta: egyelőre nem sikerült megállapodnia a finanszírozónak a gyártókkal a fogamzásgátló tabletták támogatásáról, de várhatóan jövőre már lesznek e termékkörben is támogatott készítmények a patikákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik