Belföld

Terjeszkedik a HVB – reszkessetek versenytársak!

A német HVB csoport terve, hogy kelet-európai érdekeltségeit megduplázza, komolyan veszélyezteti a térségben tevékenykedő pénzintézetek eddigi profitját.

A HVB, az érdekeltségébe tartozó Bank Austria Creditanstalttal együtt a holland KBC után a második legnagyobb pénzintézeti befektetőnek számít Kelet-Európában. A harmadik helyen az osztrák Erste Bank áll.

A térség 2004-es EU-csatlakozásának közeledtével rohamos ütemben növekednek banki- pénzintézeti befektetések, különösen a korábban meglehetősen elhanyagolt lakossági üzletágban, beleértve a fogyasztói hitel finanszírozási és egyéb banki termékeket. A HVB fokozottabb megjelenése olyan helyi óriások ügyfélbázisát csappantaná meg, mint például a magyar OTP Bank, a cseh CSOB és Ceska Sporitelna, valamint a lengyel Pekao.

A HVB 2005-ig meg kívánja duplázni aktíváinak jelenleg 21,6 milliárd euróra tehető összértékét a régióban – ami a csoport teljes eszközértékének mindössze három százalékát teszi ki. A terv számos akvizíciót helyez kilátásba. A szükséges pénzeszközök előteremtéséhez a HVB mintegy 100 milliárd euró értékben tervezi leépíteni magas kockázati hányaddal terhelt aktíváit más régiókban.

A kiszemelt legértékesebb trófea a lengyel PKO, a régió legnagyobb bankja lenne. A bank privatizálási terve jelenleg a lengyel kormány előtt fekszik. – Véleményem szerint a HVB teljes mellbedobással száll majd be a magyar Postabank privatizálásába. Más régiókban már nem nagyon van hely a terjeszkedésre – véli az UBM szakértője Martin van Tol.

Szakértői vélemények szerint megfelelő áron a KBC, a Société Générale és az Allied Irish Banks kelet-európai aktívái is megvásárolhatóak a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik