Belföld

Szombattól belépünk a kecske évébe

Szombaton ünneplik a kínaiak a kecske évének beköszöntét. A kínai naptár a Hold minden tizenkettedik évben a nyolcadik állatövbe, a kecske -mások szerint a birka - jegyébe lép.

A február elsejei kínai újévvel véget ér az ugrándozó, erőszakos ló esztendeje az ázsiai országban.

Jóllehet növekszik az Irak elleni háború veszélye, kínai jövendőmondók abból indulnak ki, hogy ebben az évben tulajdonképpen véget kellene érniük a nemzetközi konfliktusoknak vagy háborúknak.

Ámbár a jövendőmondók pozitív reményeket fűznek a kecske évéhez, a népi bölcsesség olyan negatív tulajdonságokat is felfedezni vél a névadó állatban, mint szeszélyesség, érzékenység, határozatlanság és túlzott ragaszkodás. A télen születetteknek ráadásul nehéz életük lesz, mivel abban az évszakban nem nő fű. Másrészről viszont erényeik is vannak, mint az ártatlanság, a jóság és a szerénység. Nem születnek ugyan vezérnek, de jóindulatúnak, szeretetreméltónak, bájosnak, alkotónak és művésziesnek tartják őket.

Az e jegyben született embereknek szerencséje van abban, hogy mindenütt segítő kezekre találnak. Életükben többnyire nem lesz gondjuk élelmezésre, otthonra és ruházatra. Szívesen adnak másoknak, pénz tekintetében gyakran pazarlóak. Közéjük tartozik például Mihail Gorbacsov, Boris Becker, Mel Gibson, Julia Roberts, a muzsikusok közül pedig Mick Jagger, George Harrison, Jimmy Hendrix és Nina Hagen.

A kínaiaknál az új esztendő mindig január végén vagy február elején kezdődik. A horoszkópok gyakran a birka éveként tartják számon a 2003-as évet, mivel a kínai “jang” szó egyaránt jelent birkát és kecskét.

Mivel kínaiak vegyes érzelmekkel viseltetnek a kecske, illetve a birka iránt, sok házaspár törekedett arra, hogy gyermeke még 2002-ben, a ló évében megszülessen – jegyzi meg a dpa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik