Belföld

Szigorodtak az örökbefogadás szabályai

Évente csaknem ezer gyermeket adnak örökbe. Nagyobb részüket a rokonok, illetve az új házastársak veszik magukhoz, a többieknek a gyermekvédelmi szolgálatok, illetve a civil szervezetek keresnek új családot. Az örökbefogadást szabályozó törvény januártól ismét változott.

A Százhalombattán élő Sára örökmozgó, cserfes kislány. Mindenki imádja, de a szülei szerint nem is lehet másként. A nyáron lesz ötéves. A minap egy állapotos nőre mutatva kérdezte, miért olyan nagy a hasa. A választ újabb kérdés követte. Anya, ugye én is a te hasadban voltam? A felelet lassan érkezett, bár évek óta fogalmazták: – Téged a szívünkben hordtunk ki.

Az örökbefogadás általános szabályai 1952 óta változatlanok, az örökbefogadók kiválasztására vonatkozó előírások azonban egyre szigorodnak. Az idén januárban életbe lépő jogszabály-módosítás három ponton hoz változást – tájékoztat dr. Radoszáv Miklós, a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóhelyettese. – Először is teljes névtelenséget biztosít az anyáknak, akik titkolni kívánják terhességüket és az örökbeadást is. Így a korábbi gyakorlattal ellentétben nem értesítik a lakóhely szerint illetékes gyámhivatalt a történtekről.

A kórházak előtt elhelyezett inkubátorokban hagyott gyermekek ügyében továbbra is formális nyomozás indul az anya keresésére. A többi változás elsősorban az örökbefogadásra készülőket érinti. Az EU-normákhoz igazodva januártól 45 évben maximálták a gyermek és leendő szülője közötti korkülönbséget. A gyermekre várakozók mintegy ötöde azonban ötven év feletti, és szinte mindenki újszülött babát szeretne. További szigorítás, hogy az örökbe fogadni kívánók közül ezentúl a házaspárokat részesítik előnyben, miközben a listákon szereplők csaknem húsz százaléka egyedülálló nő, sőt évente két-három férfi is jelentkezik. A legtöbb vitát várhatóan mégsem ez a kitétel, hanem az örökbefogadásra felkészítő tanfolyam kötelezővé tétele váltja majd ki – véli Radoszáv Miklós.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik