Belföld

Az MSZP egyszavas választ vár Orbán Viktortól

Az MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy nyilatkozzon, igennel szavaz-e az április 12-ei népszavazáson. A szocialista párt sajtóosztályának szerdai közleménye úgy fogalmaz: "két rubrika lesz a szavazólapon: igen, nem. Ezek alapján egyetlen szót várunk Orbán Viktortól."

A közlemény szerint az MSZP és az ország szeretne világosan látni: a jobboldali politikusok igent vagy nemet mondanak az Európai Unióra. A dokumentum kétszínű magatartásnak nevezi, ha azt mondják az embereknek, szavazzanak igennel, és közben hamis állításokkal elveszik kedvüket a csatlakozástól. Hangsúlyozza: a jobboldal azért gerjeszti az EU-ellenességet, hogy szavazótáborát bővítse.

A közlemény utal arra, hogy a MIÉP „egyértelműen feláldozná EU-csatlakozásunkat a saját politikai érdekei miatt”. – Csurka István egyértelmű nemet mondott, szellemi társa, Orbán Viktor pedig folyamatosan támadja a csatlakozási folyamatot, és legutóbb Günter Verheugent, az unió bővítési biztosát kívánta rendre utasítani – tartalmazza a dokumentum. Kiemeli: minden parlamenti és parlamenten kívüli párt, valamint civil szervezet felelőssége, hogy a választók a szükséges ismeretek és információk birtokában a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően igennel szavazzanak az Európai Uniós csatlakozásra. A kommüniké utal arra, hogy Magyarország először a kereszténység felvételével csatlakozott Európához, a jelenlegi csatlakozás kiteljesítené az akkor kezdődött folyamatot. A közlemény úgy fogalmaz: szomorú lenne, ha „az igaz magyarságukkal erősen dicsekvő jobboldali pártok miatt térnénk vissza a balkáni útra”.

Németh Zsolt szerint meglepő, hogy a szocialista párt emlékezete nem terjed a Fidesz tavaly év végi európai uniós kongresszusáig, amelyen a Fidesz egyértelműen kinyilvánította az uniós csatlakozást támogató álláspontját.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik