Belföld

Medgyessy: egységes álláspontot kell teremteni Irak ügyében

"Meggyőződésem szerint Magyarország akkor jár el helyesen, ha az iraki kérdésben egységre buzdítja Európát, és segít abban, hogy a különböző nézetek közelebb kerüljenek egymáshoz" - közölte Medgyessy Péter csütörtökön Athénban, magyar újságírók érdeklődésére.

A hivatalos munkalátogatáson a görög fővárosban tartózkodó miniszterelnök azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy hét másik európai kormány-, illetve államfő társaságában aláírta az iraki kérdés ügyében csütörtökön közzétett felhívást.

A deklaráció Blair brit és Aznar spanyol kormányfő kezdeményezésére született, és többek között az olasz és a lengyel miniszterelnök, valamint Václav Havel cseh köztársasági elnök is aláírta azt.

– Magyarország továbbra is az iraki kérdés békés úton, az ENSZ BT határozata alapján történő rendezését szeretné – hangsúlyozta Medgyessy.

Ugyanakkor a miniszterelnök szerint sem az ENSZ tekintélye, sem pedig a jövő szempontjából nem elfogadható, hogy figyelmen kívül lehessen hagyni a BT vonatkozó határozatát. Mint mondta, ezért csatlakozott aláírásával a levélhez.

– Ez nem jelent változást az eddigi magyar állásponthoz képest. Amikor a szöveget egyeztettük, akkor azon bizonyos korrekciókat kértünk, és azokat valamennyi aláíró elfogadta – jelentette ki az MTI kérdésére válaszolva Medgyessy.

A londoni The Timesban közzétett állásfoglalás szerint az iraki rendszer és a birtokában lévő tömegpusztító fegyverek a világ biztonságát fenyegetik. Az aláírók országai támogatják az ENSZ BT 1441. számú határozatát, s ezentúl is az ENSZ által kijelölt úton akarnak haladni. Ennek jegyében sürgetik, hogy a nemzetközi közösség továbbra is egységesen ragaszkodjék a bagdadi rendszer lefegyverzéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik