Belföld

Kábelen jöhet a pornó – az ORTT tehetetlen

Bár a hazai szabályok szigorúbbak az európai direktíváknál, a médiahatóság tehetetlen a külföldi tévék Magyarországon is sugárzott, ám a tiltott kategóriába tartozó műsoraival szemben - írja a Magyar Hírlap. A kábeles szolgáltatókat jelenleg senki és semmi nem akadályozza abban, hogy akár keménypornó-műsorokkal bővítsék kínálatukat. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy időről időre felbukkan egy-egy pornográf műsorokat sugárzó csatorna.

A pornóműsorokra szakosodott műholdas magántelevízió, a Sky Power Television kérte nyilvántartásba vételét a médiahatóságtól – értesült a napilap. Az elnök híján határozatképtelen testület azonban még ha akarná sem vizsgálhatná meg, hogy a magántelevízió megfelel-e a törvényi előírásoknak.
A műholdas sugárzásra készülő műsorszolgáltatóknak csak bejelentési kötelezettségük van, az ORTT-nek pedig 60 napon belül kell nyilatkoznia. A törvény szerint “ha a bejelentés tudomásulvételét a testület hatvan napon belül nem tagadja meg, a bejelentést nyilvántartásba vettnek kell tekinteni”, azaz akár már másnap sugározhat. Az egyelőre csak a “véletlen” műve, hogy az 5-ös kategóriába tartozó, azaz a még este 10 óra után sem közölhető műsor sugárzását tervező tévétársaság tulajdonosai formai hiányosságokra hivatkozva harmadszorra is visszavonták beadványukat.

A határok nélküli televíziózásról szóló egyezmény keretében külföldön bejegyzett műsorszolgáltatók, az ottani szabályoknak megfelelően egész Európában, így akár Magyarországra is továbbíthatják programjaikat és teszik is ezt a hazai kábelhálózatokon keresztül. Az ORTT így még akkor is tehetetlen az ilyen műsorokkal szemben, ha azok a magyar szabályozás szerinti tiltott kategóriába tartoznak.
A hatóság csak az uniós csatlakozásunk után léphet fel azokkal a műsorszolgáltatókkal szemben, amelyek az európainál némileg szigorúbb normáinkba ütköző programokat sugároznak.
[Magyar Hírlap]



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik