Belföld

Görögországban is vállalhatnak majd munkát a magyarok?

Görögország kétoldalú alapon várhatóan hamarosan megnyitja munkaerőpiacát a magyar munkavállalók előtt, csatlakozva ezzel több más EU-tagállam korábbi döntéséhez.

Medgyessy Péter magyar miniszterelnök szerdán hivatalos munkalátogatásra Athénba, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Görögország fővárosába érkezett. A magyar miniszterelnök közvetlenül érkezése után tárgyalt Kosztasz Szimitisz görög kormányfővel, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Görögország politikai vezetőjével.

Görögország kétoldalú alapon várhatóan hamarosan megnyitja munkaerőpiacát a magyar munkavállalók előtt, csatlakozva ezzel több más EU-tagállam korábbi döntéséhez – derült ki Medgyessy Péter miniszterelnök és görög partnere, Kosztasz Szimitisz szerdai athéni megbeszélése után.


Megkötötték a toloncegyezményt


A két kormányfő sajtótájékoztatója előtt Lamperth Mónika belügyminiszter Mihalisz Hriszohoidisz közrendvédelmi miniszterrel – a két miniszterelnök jelenlétében – aláírta a magyar-görög toloncegyezményt, amely a két állam területén jogellenesen tartózkodó személyek visszafogadásáról rendelkezik.

A sajtótájékoztatón Kosztasz Szimitisz kiemelte: e hét végéig elkészül a csatlakozási szerződés szövege mind a tíz új csatlakozó országgal, és azokon nincs szükség változtatásra a decemberben Koppenhágában elfogadottakhoz képest. 

Ikarus buszok az olimpián?


A csatlakozási szerződések ünnepélyes aláírása az Akropolisz lábánál fekvő Attalosz oszlopcsarnokban lesz – mondta kérdésre válaszolva Kosztasz Szimitisz.

A 2004-es athéni olimpiára történő felkészülés is jó lehetőségeket tartogat a két ország közötti kapcsolatok továbbépítésére – közölte a magyar kormányfő. Szó van arról, hogy magyar Ikarus autóbuszok is részei lehetnének az olimpiai buszparknak. 

Közös fellépés a Balkánon

A felek a találkozón megállapították, hogy jól fejlődnek az kereskedelmi, az idegenforgalmi és a kulturális kapcsolatok, bár van még lehetőség további mélyítő lépésekre. A két kormányfő szerint a két ország különböző gazdasági projektekben közösen léphetne fel a Balkánon, sőt, a balkáni stabilitás érdekében egy közös nyilatkozat aláírása is napirenden van.

Az EU görög elnöksége és Magyarország a hírek szerint abban is egyetért, hogy az unióban pénzügyi alapot hozzanak létre a szervezet külső határán található tagországok számára – így Görögország és Magyarország számára is – az unió határainak védelmére.

Növekvő magyar kivitel


A magyar-görög kereskedelmi kapcsolatokban 1998 óta megkétszereződött a magyar kivitel. 2001-ben 130,3 millió euró értékben exportált Magyarország Görögországba, tavaly pedig novemberig 124,86 millió euró volt a kivitel értéke, ami 2,3 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának szintjét.

A Görögországból Magyarországra irányuló behozatal értéke 2001-ben 67,5 millió euró volt, 2002 első 11 hónapjában 12,6 százalékos volt az importbővülés az előző esztendő hasonló adataihoz képest. A magyarországi görög befektetések összértéke jelenleg mintegy 100 millió amerikai dollárt tesz ki.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik