Belföld

EU-határrendészet a tengeri bevándorlás ellen

A "kalózhajókkal" érkező illegális bevándorlók inváziója ellen közös tengeri járőrözést kezdeményezett Spanyolország, Nagy Britannia, Franciaország, Portugália és Olaszország. Ezzel valószínűleg sikerül megalapozni az EU közös tengeri határrendészeti alakulatát.

Az EU elhatározta, hogy rendet tesz a tengereken, vagy legalábbis megpróbálkozik az illegális bevándorlás fő útvonalát lezárni: öt tagországa “Ulysses művelet” elnevezéssel közös őrjáratot kezdeményezett a tenger felől Európába érkező illegális bevándorlók feltartóztatása érdekében. Az egyelőre kísérleti jellegű akciót Spanyolország koordinálja. A kezdeményezés nagy lépéssel viszi közelebb az Európai Uniót egy közös határrendészeti erő és ezzel együtt egy közös biztonsági, jogi övezet kialakításához.

Földközi-tenger, majd Atlanti-óceán

Mostantól az Algeciras spanyol kikötőből induló brit, spanyol, francia, portugál és olasz hajók járőröznek a Földközi tengeren, s az akciót tíz napon belül az Atlanti óceánra is kiterjesztik. A projektben norvég, lengyel, német, görög és osztrák(!) megfigyelők is részt vesznek.

Angel Acebes spanyol belügyminiszter Mallorcán úgy nyilatkozott: a merésznek tűnő terv lehetővé teszi, hogy a tagországok néhány napon belül megbizonyosodjanak arról: lehetséges-e a Földközi tengeri határok biztonságának szavatolását célzó hatékony együttműködés.

Tízezernyien a hullámsírban

A kezdeményezés célja gátat vetni az illegálisan üzemeltetett hajók forgalmának. Ezekre a gyakran rossz állapotban lévő bárkákra toboroznak bevándorlókat az embercsempészek.

Az Európai Bizottság becslése szerint az EU-ban jelenleg mintegy hárommillió illegális bevándorló tartózkodik. Ugyancsak becsült adat, hogy az utóbbi tíz esztendőben a veszélyes hajóutak közben körülbelül tízezer illegális emigráns fulladt vízbe.

– Amennyiben a járőrözés és radarszolgálat együttműködési rendszere kielégítőnek bizonyul, ez alapja lehet az EU közös határrendészeti alakulatának – nyilatkozta a spanyol belügyminiszter, aki úgy véli, a határok biztonsága az EU tagországainak közös felelőssége.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik