Belföld

Elbocsátások az Ajka Kristálynál

A drasztikus árbevétel- és nyereségcsökkenés miatt néhány héten belül több száz – információnk szerint nem kizárt, hogy félezer – dolgozójától válik meg az Ajka Kristály Kft. – tudta meg a NAPI Gazdaság. A Fotex-érdekeltség az amerikai gazdaság lefékeződése és a forint erősödése miatt került nehéz helyzetbe.

Várhatóan márciusban több száz dolgozójának lesz kénytelen felmondani a Fotex Rt. tulajdonában lévő Ajka Kristály Üvegipari Kft. A társaság vezérigazgatója, Katzer Zoltán lapunknak elmondta, hogy az elbocsátásokra az árbevétel és a nyereség drasztikus csökkenése miatt kényszerülnek rá.

A jelenleg még 1340 dolgozót foglalkoztató cég az előzetes adatok szerint az elmúlt évet már csak 3,8 milliárd forint nettó árbevétellel és mindössze 50 milliós adózás előtti nyereséggel zárja. A termékeinek több mint 90 százalékát külföldön – 70 százalékban az Egyesült Államokban – értékesítő Ajka Kristály az amerikai gazdasági lassulás és az erős forint miatt került rendkívül nehéz helyzetbe. Az amerikai piacon már 2001 elejétől gondjai voltak a társaságnak, s ezt tetézte a szeptemberi terrortámadás. Ebben az időszakban már kétszáz dolgozótól voltak kénytelenek megválni.

Egy éve ugyan az egyik legnagyobb amerikai ólomkristály-forgalmazó partnerüktől 1,5 milliárd forint értékű megrendelést kaptak, az elbocsátott, elsősorban szerződéses dolgozók közül pedig hetvenet vissza is vettek, de ez nem változtatta meg alapvetően a cég helyzetét. A vezérigazgató szerint csupán a forint árfolyamának további erősödése tavaly 750 millió forint veszteséget okozott számukra, amellett tovább nőttek a költségek is. Ilyen körülmények között sem technológiai, sem pedig bérfejlesztésre nem jut pénz. Ebből következően a manufaktúra karcsúsítása, valamint egy átfogó költségcsökkentési program beindítása elkerülhetetlen, minderről már döntés is született.

A létszámleépítés pontos mértékét és ütemét azt követően határozzák meg, hogy a most zajló nagy nemzetközi vásárokon még milyen volumenű megrendelésekhez jutnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik