Belföld

Díjazott társaság Somlói Tramini 2001, Györgykovács Imre

Rég jártunk a kedves Somlói borvidéken, mely eredeti vonásaival, szigetszerűségével, ezüstös csillogású ropogós boraival önmagában is hungarikum.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy vegye a fáradságot, és helyben, a bazaltorgonák alatti meghitt ösvények összekötötte barátságos pincékben tanulmányozza az anyagot, ha boldog pillanatokat akar találni egy több figyelmet érdemlő, szép magyar tájban.


Díjazott társaság Somlói Tramini 2001,  Györgykovács Imre 1

Mert Somló szép: a síkból kiugró, várrom koronázta bazalthegy megindító látvány, a történelmi tanúhegy, hol Csák Máté, a Garák, Zápolya és Bakócz Tamás is tanulmányozgatta a pincék mélyén az anyagot, meg tán Kinizsi Pál is, két törökverés között. A bort, melyből az ismert közhely szerint (maszkulin karaktere okán, a fiúutód reményében) a Habsburgok próbáltak erőt meríteni a nászéjszakákon, állítólag. Régebben, a XVIII. században Somlyó Tokaj és Badacsony mellett állt, aztán elhalványult, ma visszafogottan fénylik föl. A bazaltra terülő agyagmárga és homok és bazalttörmelékes löszvályog és barna erődtalaj és fekete nyirok a déli lejtőkön premier cru dűlőket terít be, melyek fölött neuraszténiásan, a magyar panaszkultúra sötétjének megfelelő tónusban jár a vad novemberi szél, és ahol még néha izgalmas aszúkat is szűrnek értő kezek.

A borvidék két körzete a Somlói és a Kissomlyó-Sághegyi, ahol Berzsenyi szelleme uralja a tájat. Fehér és hagyományos magyar borvilág ez, a juhfark, az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű és a tramini hazája, hol a megszenvedő gyökerek mélyen a kőbe hatolnak, hogy szőlőfürtöt teremhessenek. Ha egyszer eljön az ember ide, a szíve visszahúzza, és akinek van füle, és hallja, az a somlyói borok szenvedélyes függőjévé válik.
Az öntörvényű, etikus borait kicsiny pincéjében merőben tradicionális keretek között iskolázó, vicces egy hektáron termelő mester, Györgykovács Imre aranyszínű borában visszafogottan fénylik föl a tramini traminis illata, a jellegzetes rózsás effekt, mely felerősödik és borunk tiszta, erős fénnyel világító, pasztózus-barackos gyümölcsösséget is sugalló kedves kölnivé válik, nem nagy testtel és inkább lágy savakkal. Az örömet adó, kulturált, bájos bort igényes filhallásúaknak ajánljuk, netán halételek, fehér szárnyasok és gyümölcsös kínai, vagy például currys indiai ételek mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik