Belföld

Burgerland, a szegény EU régió

Az EU-Bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott második Kohéziós Jelentése éles ellentétet mutat ki az EU egyes régióinak életszínvonalában. A londoni egy főre eső bruttó hazai termék például ötszöröse a görög Ipeiros vidékének.

A tíz új tagállam felvételével nemcsak az átlagos gazdasági teljesítmény csökken majd, hanem az egyes régiók teljesítménye közötti távolság is szélesedik. Egy átlag londoni statisztikailag kilencszer gazdagabb az átlag lengyelnél – és tizenötször gazdagabb egy északkelet-romániai lakosnál.

Az eltérések még Ausztrián belül is meglehetősen nagyok. Miközben Bécs az EU 15, és a felvétel előtt álló tíz ország 173 százalékán áll, az EU tíz leggazdagabb régiója közé tartozik, Burgenland a maga 81 százalékával ennek mindössze csak a felét éri el.

Ezeket az adatokat azonban torzítja az ingázás jelensége. Ahol az ingázók dolgoznak, ott emelkedik, ahol pedig laknak, ott csökken az egy főre eső jövedelem. Mivel Burgenland regionális bruttó hazai terméke a 15 tagállam átlagának 75 százaléka alatt áll, a tartomány “szegénynek” és ezért támogatásra szorulónak minősül.

Burgenland bruttó hazai terméke 1995 és 2000 között az EU-átlag 71 százalékáról 73 százalékra emelkedett, és miden valószínűség szerint a 2006-ban induló következő támogatási periódusban is a jelenlegi 15 tagállam átlagának 75 százaléka alatt marad. A 25 tagállamból álló EU esetében azonban, mivel az átlag 81 százalékán áll, 2007-től eleshet a brüsszeli pénzektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik