Belföld

Olajtársaságok titkos tanácskozása Davosban?

A világ legnagyobb környezetvédő szervezetét vezető Tony Juniper bejelentette, hogy többé nem vesz részt a davosi Világgazdasági Fórumon, ahol közlése szerint a világ legnagyobb olajcégei és a kormányok képviselői titkos tanácskozást tartottak - írja a Népszabadság.

Davosban, a Világgazdasági Fórumon a legnagyobb olajtársaságok és a nemzeti kormányok képviselői zárt ajtók mögötti találkozókat tartottak, ami az ENSZ jövőjére sötét fényt vet – írja közleményében a Nemzetközi Föld Barátai környezetvédő szervezet elnöke.

Tony Juniper mélységes kiábrándultságának ad hangot: szerinte a világ leghatalmasabb multinacionális vállalatai és az ő érdekeire figyelő kormányok nem alkalmasak többé a Föld gondjainak megoldására.

Már az ENSZ stabilitása forog veszélyben – állítja Juniper, aki szerint a Biztonsági Tanácsban gazdasági érdekek csapnak most össze. A világ egyik legnagyobb környezetvédő szervezetének vezetője hivatkozik a Deutsche Bank tavaly ősszel készült tanulmányára, eszerint az Irakot sújtó szankciók a közeljövőben mindenképpen megszűnnek, kérdés most az, mely olajtársaságok befektetéseivel indulhat meg a termelés. És ez attól függ, hogy lesz-e háború vagy nem – teszi hozzá Juniper.

Jelenleg orosz, kínai és francia cégek előnyös szerződésekkel rendelkeznek az iraki olajmezők kiaknázására. Ha Huszein helyén marad, feltehetően megjutalmazza az őt támogató országok kormányait. Amennyiben az Egyesült Államok új rezsimet ültet Irak fölé, nem kétséges, hogy amerikai és brit cégek jutnak nagyobb szerephez.

A Nemzetközi Föld Barátai hatvannyolc országban rendelkezik autonóm tagszervezetekkel, a mozgalom képviselői részt vettek az egy időben zajló davosi Világgazdasági Fórumon és a Porto Alegre-i Szociális Világfórumon. Juniper az elmúlt egy hét konklúzióját abban látja, hogy a jövő nem Davoson át vezet.

Porto Alegre nyitott volt bárki számára – írja. A több tízezer résztvevő egy új, mindenki számára igazságos világrendről beszélt, és sikerült kialakítani a közös nevezőt hozzá: „az ökológiai szempontok alapvetőek lesznek” – állapítja meg.

Ezzel szemben Davosról azt közli, hogy titkolódzás és átláthatatlanság övezte a legnagyobb cégek és a kormányok tanácskozását. Első szempont a profit, a természet jövője legfeljebb a második lehet. Ezekkel nem érdemes tárgyalni – vonja le a végső következtetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik