Belföld

A magyar közvélemény ellenzi az Irak elleni háborút

A magyar lakosság 76 százaléka ellenzi, hogy az Egyesült Államok akár az ENSZ felhatalmazásával is háborút indítson Irak ellen – mutatta ki a Magyar Gallup Intézet felmérése. A magyarok elégedetlenek a taszári kiképzéssel kapcsolatos tájékoztatással, és a lakosság fele Taszár miatt terrortámadástól tart.

A magyar lakosság ellenzi a háborút, de úgy gondolja, hogy be fog következni Irak lerohanása. Ezt mutatja a Magyar Gallup Intézet legújabb felmérése. A lehetséges iraki fejleményeket illetően az érdemi választ adóknak több mint a fele, pontosan 55 százalékuk úgy vélekedett, hogy Amerika az ENSZ felhatalmazása nélkül is megtámadja Irakot.

Harminckét százalék azon a véleményen volt, hogy az Egyesült Államok csak a világszervezet, az ENSZ felhatalmazásával indít háborút Irak ellen, és mindössze 13 százaléka szerint nem lesz háború. A lakosság 76 százaléka, az érdemi választ adók közül 82 százalék az ENSZ felhatalmazásával indított akciót is ellenezné, és csak 18 százalék értene egyet ezzel.

A Gallup azon kérdésére, hogy a magyar közvélemény pontos, a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapott-e, a megkérdezettek közel kétharmada – 64 százalékuk – nemmel válaszolt. A lakosságnak valamivel több mint egyötöde van azon a véleményen, hogy a közvélemény pontos, a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapott. A többiek nem válaszoltak érdemben.

Meglehetősen nagy azok aránya, a megkérdezettek 31 százaléka, akik szerint még a magyar kormánynak sincsenek pontos, a valóságnak megfelelő információi.


Ezzel összefüggő adat, hogy a felnőtt lakosság döntő többsége, kétharmada ellenzi a taszári kiképzést. E kérdésben nincs nagy különbség pártpreferencia szerint, mert az MSZP szimpatizánsainak 65, a Fidesz szimpatizánsainak 73 százaléka tartozik az ellenzők közé. Vidéken valamivel nagyobb az ellenzők köre, mint Budapesten. Ráadásul minden második ember úgy gondolja, hogy a taszári kiképzéssel összefüggésben terroristaveszély fenyeget. Harminchét százalék volt azok aránya, akik szerint nem fenyeget ilyesmi, és 13 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.


Juhász Ferenc védelmi miniszter több lapnak úgy nyilatkozott: nem lepte meg a felmérés eredménye azok után, hogy a kormány politikai riválisai, elsősorban Szita Károly kaposvári polgármester politikai tőkét igyekeztek kovácsolni az emberek félelméből.


Ez ellen – vélekedett – csak akkor lehet tenni valamit, ha a pártok között a politikai kultúra alapszabályinak megfelelő együttműködés alakul ki, és nem folyik hisztériakeltés. A miniszter szerint, levonva a tanulságokat, még többet, még jobban igyekeznek tájékoztatni a lakosságot, bár úgy érzi, hogy az információs vonal létesítésével, a gyors tájékoztatással eddig is sokat tettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik