Belföld

Lemondásra szólítják fel a kormányfőt

Az egyes fontos személyek átvilágítását végző testület a hatályos törvény alapján ismét felszólította Medgyessy Péter miniszterelnököt, hogy mondjon le tisztségéről, s az erről szóló jogerős határozatát tegnap a kancelláriára is elküldte – értesült a Magyar Hírlap.

A testület soros elnöke egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a lap információit. Az átvilágító testülethez közel álló más forrásból ugyanakkor megerősítették a Medgyessy Péterre vonatkozó jogerős határozat közlésének “időszerűségét”.

Az átvilágítási törvény decemberi fiaskója ellenére sem állt le a képviselők, kormánytagok valamint a sajtó átvilágítása. Az átvilágító bizottság vélhetően most is a korábbi tényállásra alapozta határozatát.

Medgyessy Pétert első ízben 1997. június 24-én azon a címen szólította fel lemondásra az átvilágító testület, mert 1987 és 1990 között miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltött be, s titkos, úgynevezett “szakelosztós” információs jelentéseket kapott.

Az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről szóló törvény rendelkezései alapján a képviselőket és a kormánytagot soron kívül ellenőrzik, ami a “visszatérő páciensekre” is érvényes. Ha az érintett nem tesz eleget a felszólításnak, a jogerős határozatot nyilvánosságra hozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik