Belföld

A BorsodChem nyitja az árampiacot

A BorsodChem lesz az első magyar cég, amely a január elsején megnyílt villamosenergia-piacon – élve a szabad áramvásárlás lehetőségével – új szolgáltatótól szerzi be az energiát február 1-jétől. Az erről szóló szerződést ma írja alá a cég - olvasható a Népszabadságban.

Hasonló lépésre készül a Dunaferr és a termelését kényszerűségből szüneteltető Ózdi Acélművek Kft. is, amely éppen az energiaszolgáltatójával, az ÉMÁSZ Rt.-vel áll vitában (utóbbi az acélmű tartozása miatt korlátozta annak áramellátását).

Az évi 6,5 gigawattórát (GWh/év) meghaladó áramigényű cégek jogilag az év eleje óta szabadon dönthetnek arról, hogy melyik szolgáltató ajánlatát választják. Az erőműveket azonban hoszszú távú szerződések kötik a közüzemi nagykereskedővé előlépett MVM Rt.-hez, a szerződések újratárgyalását pedig megnehezíti, hogy a hatósági erőművi árak csak az év végén szűnnek meg. Ráadásul a szabadpiacra jogosult közel 400 vállalatnak az energia 50 százalékát hazai forrásból kell beszereznie, de a honi szabad kapacitásokhoz jellemzően csak versenyképtelen árakon lehet hozzájutni.

Drucker György, az Ipari Energiafogyasztók Fóruma főtitkára szerint a 15-20 legnagyobb, évi 80-1000 GWh/év igényű fogyasztó számára létkérdés a költségeik 10-20 százalékát jelentő energiakiadások mérséklése. A szabad áramvásárlásra feljogosított cégek többsége valószínűleg csak az év második felében dönt az esetleges szolgáltatóváltásról.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik