Belföld

Befektetésajánló – vegyünk-e blue chipet?

Hamarosan közzéteszik tavalyi eredményüket a tőzsdei társaságok. Nézzük, mit várnak az elemzők a BÉT négy legnagyobb forgalmú papírjától!

A februári gyorsjelentésekre várva telnek a napok a Budapesti Értéktőzsdén. Az eredmények közlése előtt, úgy tűnik, nem nagyon

Módszertan

 

A részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A P/E (az ár és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) is átlagolt értéket mutat. 

hajlandóak jelentősebb pozíciót vállalni a befektetők, főleg a rendkívül bizonytalan nemzetközi helyzet miatt. Az Egyesült Államokban az elmúlt két hétben napvilágra került vállalati eredmények nem sok optimizmusra adtak okot, az Irak elleni háború fenyegetése pedig ott lebeg a részvénypiacok felett is.

A magyar tőzsde szereplői december közepén várakozó álláspontra helyezkedtek. Jól illusztrálja ezt az azóta eltelt időben mutatott mindössze ötven pontos BUX-elmozdulás. Az éves eredményközlések előtti részvényajánlónkban a BÉT legnagyobb forgalmú papírjaival foglalkozunk.












Mol
Ajánló
Ajánlás
EPS 2002
EPS 2003
Buda-Cash
3
459
564
Deutsche Bank
5
412
671
UBS Warburg
3
N/a
N/a
Erste
5
854
912
Raiffeisen
5
648
920
Átlag
4,2
P/E 02
7,6
P/E 03
6

Mol

Erősen csökkentett eredmény-előrejelzések mellett enyhe emelkedést mutatott a Molra született elemzői ajánlások átlaga november elejéhez képest.

A Mol számára kardinális gázárkérdésben január első felében a cégre nézve kedvező döntést hozott a kormány. Májustól tizenkét százalékkal emelkedik a hatóságilag szabályozott lakossági gázár, míg a nagyfogyasztók tizenöt százalékos emelkedésre számíthatnak. Ugyanakkor a Mol bejelentette, hogy az áremelés üdvözölendő lépés, de a társaság a piaci alapokon nyugvó árképzést tekinti a leglényegesebb ügynek – immár évek óta hiába. A részvénypiacon sem fogadták kitörő örömmel a gázáremelést, csak átmenetileg tudott erősödni a kisebb-nagyobb kilengésekkel szeptember óta 5200 forint környékére beálló olajpapír.

A Mol számára a legnagyobb kihívást az olaj árának idei alakulása jelenti. Az iraki háborús helyzet nyomán egy hónap alatt húsz százalékkal harminc dollár fölé ugró árfolyam lehet a leginkább negatív tényező a cég gazdálkodására nézve. A részvényesek számára érdekes lehet a horvát olajtársaság privatizációs tendere is, a Mol a napokban adta be kötelező érvényű ajánlatát az INA-ra.












Matáv
Ajánló
Ajánlás
EPS 2002
EPS 2003
UBS Warburg
3
69,3
66
HSBC
5
83,6
97,3
Raiffeisen
5
N/a
N/a
Buda-Cash
3
69
62,1
Deutsche Bank
3
61,9
60,1
Átlag
3,8
P/E 02
10,7
P/E 03
10,1

Matáv

A Deutsche Telekom ezúttal sem maradhatott ki a Matáv árfolyamának alakításából. Az anyacéget először a Moody’s minősítette a befektetési kategória aljára, majd több más hitelminősítő is hasonló lépéseket tett. Bár a magyar távközlési cég nem jutott hasonló sorsra (már csak a viszonylag alacsony eladósodottsági mutató miatt sem), ám decemberben megakadt a Matáv két hónapig tartó száguldása, mely alatt részvénye több mint harminc százalékot erősödött.

A legfrissebb hírek szerint decemberben kiugró mértékben növekedett a mobil szegmens, ahol ugyan a Westel részesedését tekintve némi teret vesztett, a szakértők szerint azonban a mobil hossz még idén sem áll le.

A felsorolt papírok közt egyedüliként a Matáv ajánlása romlott november óta. A telekompapír a legújabb értékelések alapján felhalmozási szint alá került, ezzel a leggyengébb minősítést érdemelte ki az elemzőktől.












Richter
Ajánló
Ajánlás
EPS 2002
EPS 2003
UBS Warburg
3
1411
1217
Buda-Cash
4
1436
1251
Raiffeisen
5
1334
1350
IE – New York
5
1368
1331
Concorde
5
1380
1471
Átlag
4,4
P/E 02
10,3
P/E 03
10,1

Richter

A harmadik negyedéves gyorsjelentések óta eltelt időszakot a BÉT blue chip papírjai közül egyedül a Richter zárta pluszban. A nagyobbik gyógyszergyártó 1999-ben elvesztett adókedvezményének újbóli megjelenése miatt szárnyalt. Az Európai Unió és a magyar kormány által kötött megállapodás szerint 2004 januárjától százszázalékos társaságiadó-kedvezményben részesül a társaság.

Ugyanakkor erősen sújtotta a Richtert a forint folyamatos erősödése. Bár az MNB kamatcsökkentései után a forint a sávszéltől jócskán eltávolodott, az amerikai hatóanyagpiacra szállító, valamint FÁK piacokra exportáló gyárat így is kedvezőtlenül érinti a gyengélkedő dollárárfolyam.

Előző összefoglalónkhoz képest jelentősen javult a Richterről kialakított vélemény a piacon. Ajánlati átlaga tartásról erőset ugrott, jelenleg az OTP mellett a legjobbnak értékelt blue chip a magyar tőzsdén.












OTP
Ajánló
Ajánlás
EPS 2002
EPS 2003
Buda-Cash
4
196
225
UBS Warburg
5
200
245
HSBC
4
195
225
Cashline
3
196
222
Raiffeisen
5
203
227
Átlag
4,4
P/E 02
11,3
P/E 03
9,9

OTP

Kisebb visszaeséssel zárta az elmúlt két hónapot a BUX kosár legnagyobb súlyú papírja, az OTP. A gyengélkedés mögött inkább korrekciós hatások érvényesültek, mint bármiféle negatív hír, mivel a bankpapír többször is elérte az elemzők által korábban meghatározott célárfolyamokat.

Az MNB közelmúltbeli kamatvágásai kedveztek a részvény árfolyamának, ára jelentős forgalom mellett kúszott felfelé az amúgy nem túl aktív piacon. A bank kezében lévő hatalmas állampapír-állomány értékének megugrása, valamint a betéti és hitelkamatok között növekvő marzs több spekulánsnak beindította a fantáziáját. A múlt héten érdekes pletyka jelent meg a brókerek körében, mely szerint a svájci óriásbank, az UBS szeretne nagyobb részesedésre szert tenni az OTP-ben.

Az elemzők körében változatlanul kedvező megítélésnek örvend az OTP. Ajánlati átlaga továbbra is vétel körüli szinten áll, annak ellenére, hogy árfolyamának nagyobb emelkedése mellett a 2003-ra vonatkozó eredménybecslések öt-tíz százalékkal csökkentek. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik