Belföld

Veszélyben a világ AIDS-elleni küzdelme

A zambiai lányok ötször veszélyeztetebbek a HIV-virus szempontjából, mint fiú társaik - hozta nyilvánosságra kutatását egy emberi jogi szervezet. A szekszuális kizsákmányolás a dokumentum tanúsága szerint veszélyeztetheti az egész világ küzdelmét a vírus ellen.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch (Emberi jogi Szemle) elnevezésű szervezet szerint ennek az az oka, hogy számtalan esetben válnak erőszak áldozatává az ott élő fiatal nők akár idősebb férfiak, akár az őket eredetileg védelmezni hivatott békefenntartók által. Szintén veszélyt jelenhett számukra a hosszú út az iskoláig, vagy a tanáraik erőszakoskodása.

A felmérés szerint nem ritka, hogy a HIV-virus miatt árván maradt gyermekeket prostitúcióra kényszerítik, ahol fokozott veszélyben vannak a betegség szempontjából. A sok esetben nyolc-kilenc éves gyermekeket is érintő probléma olyan széleskörűvév vált a dél-afrikai országban, hogy a HRW szerint, ha a zambiai kormány nem tesz lépéseket az ügyben, úgy az egész világ HIV- és AIDS-elleni küzdelme válhat kilátástalanná.
[More on BBC]/a>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik