Belföld

Szerdától Athina Roussel a világ leggazdagabb tinédzsere

Szerdán tölti be 18. életévét Athina Roussel, aki nem átlagos születésnapi ajándékot kap: ő lesz ugyanis a világ leggazdagabb tinédzsere.

Egyes lapok 800 millió és 1 milliárd dollár közé teszik azt a vagyont, amit örökölni fog, mások 2,7 milliárdra becsülik ezt az összeget. Annyi bizonyos azonban, hogy az övé lesz az egykori Onassis-vagyon, legalábbis, ami abból megmaradt. Athina Roussel ugyanis a legendás görög hajómágnás, Aristotle Onassis unokája, s egyben egyetlen élő egyenesági leszármazottja.

Aristotle Onassis mesés gazdagságát nehéz lenne érzékeltetni: egy alkalommal megpróbálta megvásárolni „Monte Carlót”, pontosabban az ottani kaszinót üzemeltető társaságot. A tranzakciót De Gaulle francia elnök közbelépése akadályozta meg. Onassis magánélete is a bulvárlapok állandó témája volt Maria Callas operaénekesnőt elhagyta, mert feleségül vette John F. Kennedy özvegyét, Jacquelint.

Visszatérve Athinára: ő csak három éves volt, amikor édesanyja, Christina Onassis 1988-ban, 37 éves korában életét vesztette Buenos Airesben, Argentinában. Halálát valószínűleg egy fogyókúrás gyógyszer okozta, pontosabban az ennek következtében fellépő szívroham végzett vele. Christina zaklatott élete során öngyilkosságot is megkísérelt, s máig nem tisztázott halálának összes körülménye sem.

Christina vagyona egy alapítványra szállt, amelynek kedvezményezettje egyetlen gyermeke, Athina. A lány Svájcban élő édesapjához került anyja halála után. Thierry Roussel Christina Onassis negyedik férje volt. A házaspár 8 hónappal Athina születése után vált el.
Athina lovassportokat űz rendszeresen: állítólag nemzetközi szinten is elismerésre méltó eredményeket tudhat a magáénak. 2004-ben, az athéni olimpián görög színekben szeretne rajthoz állni. Barátja, élettársa tíz évvel idősebb nála: a brazil díjugrató Miranda Netóról van szó, aki a Sydney-i Olimpián bronzérmet szerzett, és egy istállóban lovagol Athinával.

Athina életrajza már megjelent Görögországban, ám az USA-ban még várat magára a siker: a mindössze 18 éves lány autobiográfiájára még nem akadt amerikai kiadó. Talán most, pár milliárd dollárral gazdagabban, sikerül majd kiadni a művet a tengerentúlon is…

Athina vagyonát mindeddig a svájci kormány kezelte. A vagyontárgyak közé tartozik készpénz (amelyet 217 bankban helyeztek el), részvények, a legmagasabb besorolású, legmegbízhatóbb (Triple A) kötvények, arany, villák, műtárgyak, egy magánrepülőgép, részesedés a manhattani Olympic Towerben és egy görög sziget, Szkorpiosz.

Athina legközelebb három év múlva kerül reflektorfénybe: ekkor lesz 21 éves, és ekkor veheti át az Onassis Alapítvány elnökségét. Ez a családi birodalom másik fele fölött gyakorol ellenőrzést, ami újabb mintegy 2 milliárd dolláros értéket jelent.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik