Belföld

Növekedéspárti amerikai pénzügyminiszter-jelölt

Az amerikai elnök pénzügyminiszter-jelöltje, John Snow a keddi szenátusi meghallgatásán támogatta az erős dollár politikáját és az elnök gazdaságösztönző kezdeményezéseit.

George W. Bush elnök decemberben szemelte ki Snow-t, a CSXCorp. vasúttársaság elnök-vezérigazgatóját a nem sokkal korábban lemondásra kért Paul O’Neill posztjának betöltésére. O’Neill takarékosságpárti politikája nem egyezett az elnök elképzelésivel.

Egészséges, növekedéspárti gazdaságpolitika és a szabad és nyílt piac melletti elkötelezettség az erős dollár alapja – hangoztatta Snow a meghallgatáson. Úgy vélte, hogy az elmúlt időszak megpróbáltatásai ellenére – visszanyúlt egészen a 2001 szeptemberi terrortámadásokig – “a gazdaság magához tér és föllendül”.

Elemzők e kijelentésből arra következtettek, hogy Snow már megismerhette a negyedik negyedévi gazdasági növekedési adatot, és azt valószínűleg biztatónak találta. Kijelentése nyomán erősödött a New York-i tőzsde és a dollár.

“De, mint az elnök is mondta, tudunk és kell is többet tennünk” – hangoztatta Snow. Azt mondta, olyan politikát támogat, amely bátorítja a megtakarításokat, a beruházásokat és a vállalkozói erőfeszítéseket. Támogatásáról biztosította a kormányzat 674 milliárd dolláros, főleg adócsökkentéseket tartalmazó gazdaságösztönző programját, nem utolsó sorban azért, mert az ösztönzi munkahelyek teremtését.

A szenátusban biztosra veszik Snow kinevezésének támogatását, annak ellenére, hogy 1982-ben letartóztatták ittas vezetés miatt, 1988-ban pedig a volt felesége beperelte tartásdíj miatt, de az ügyet bíróságon kívül rendezték. Snow és mostani felesége vállalta, hogy eladják részesedésüket a CSX Corp.-ból és még vagy hetven vállalatból, amelyben részvényeik vannak, az ismertebbek közül például az AOL Time Warnerből, a HSBC Holdings Plc-ből és a Tyco International Ltd-ből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik