Belföld

Nem kell segély az elbocsátott IBM-eseknek?

Egyelőre nem jelentkeztek a munkaügyi központnál az IBM székesfehérvári gyárából január elsejével elbocsátott emberek munkanélküli-segélyért – tudta meg a Népszabadság Székesfehérváron.

– Az IBM-elbocsátások hatása februárban vagy márciusban lesz majd érezhető – mondta tudósítónknak érdeklődésére Zimmermann József, a megyei munkaügyi központ igazgatója. Hozzátette: addig az elbocsátottak többsége felmondási idejét tölti, és a végkielégítésként kapott összegből él. Aki a felmondási idő lejárta után sem tud elhelyezkedni, valószínűleg a munkaügyi központ segítségét kéri majd – fűzte hozzá.

E helyzetre felkészülve a Fejér megyei munkaügyi szolgálat január elején levélben kereste meg az IBM-től elküldött 3200 embert. A felbélyegzett és megcímzett válaszborítékokat 1700-an küldték vissza, közülük 718-an fehérváriak. Csaknem 130 levél “a címzett ismeretlen” megjelöléssel érkezett vissza a postától.

A válaszokból kiderült, hogy 350-en szakmát szeretnének tanulni a munkaügyi központ segítségével: ők eddig betanított munkások voltak. Számukra tanfolyamokat szerveznek a következő hetekben. A válaszolók közül nyolcvanöten nem igényelnek semmilyen segítséget, mert sikerült elhelyezkedniük, harmincan pedig gyesre vagy gyedre mentek. – A többiek munkát kérnek tőlünk, beleértve azt a kétszáz embert is, aki miután megkapta levelünket, telefonon jelentkezett – mondta a megyei munkaügyi központ igazgatója.

Zimmermann József megjegyezte: mindenkinek tudnak valamilyen állást kínálni: az elhelyezkedési lehetőségeket személyesen fogják ismertetni az érintettekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik