Belföld

A Mol ajánlja a legkevesebbet az INA-ért

Az osztrák OMV 380 millió dollárt (350 millió eurót) ajánl a horvát olaj- és gázipari konszern, az INA 25 százalékáért plusz egy részvényéért. A horvát Nacional című hetilap nem hivatalos forrásokra hivatkozó, keddi jelentése szerint az orosz Rosznyeft 440 millió dollár feletti ajánlatot tett, míg a magyar Mol-nak 300 millió dollárt érne a most privatizálandó INA-rész.

A horvát kormány március végéig akarja lebonyolítani az ügyletet. A versenyben lévő három cég január 17-ig benyújtott ajánlatainak részleteit egyelőre nem tárják a nyilvánosság elé. A végső alkudozásra februárban kerül sor.

Az osztrák OMV számára a Duna menti térség a mintegy százmillió lakosával kulcsrégiónak számít a terjeszkedés szempontjából. 2008-ig az osztrák cég a benzinkút- és a nagyfogyasztó-üzletágakben a piaci
részesedését 10 százalékról 20 százalékra akarja növelni. Ez, a 2002-es eredmény alapján, a forgalom évi 8 millió tonnáról 16 millió tonnára való növelését jelenti.

A horvát INA finomítókapacitását igen jól tudná kihasználni célja érdekében. A közelmúltban Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszter azt mondta: felkérik az INA állami olajipari vállalat 25 százalék plusz egy részvényére pályázó vállalatokat, hogy emeljék meg vételi árajánlatukat. Az ajánlatok mérlegelésénél 30 százalékban veszik figyelembe az kínált árakat. Fele részben azt mérlegelik, hogy a
pályázók milyen üzleti stratégiát javasolnak, 20 százalékban pedig a tranzakció pénzügyi kockázatait.

Mindhárom ajánlat összhangban van a várakozásokkal, kellő alapot ad a további tárgyalásokra, még ha nem vagyunk is elégedettek az árakkal – közölte korábban Ljubo Jurcic. A PricewaterhouseCoopers és a Deutsche Bank, a két privatizációs tanácsadóadó az INA értékét 1,2-1,8 milliárd euró közé teszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik