Belföld

MNB: Obláth megy, a kamat marad

A jegybank Monetáris Tanácsa tegnapi ülésén érintetlenül hagyta a 6,5 százalékos alapkamatot, s tudomásul vette Oblath Gábor lemondását. A távozó szakember a Népszabadságnak elmondta: koncepcionális és konkrét kamatdöntésekkel összefüggő viták miatt válik ki e döntéshozó testületből.

A magyar valuta árfolyama nagyjából az előző napok szintjén szilárdult meg hétfőn is, az euróért tegnap 245 forintot kellett fizetni.

Nem okozott meglepetést tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor nem változtatott a spekulációs nyomás hatására leengedett alapkamat 6,5 százalékos szintjén. A forint sávon belül tartása végett felvásárolt több milliárd euró eladására meghirdetett aukció eredményéről még nem számolt be, így semmi sem mozgatta meg a piacot. A forint reggel a pénteki 247 forint/euró árfolyamon kezdett a bankközi devizapiacon, aztán 244,50-ig erősödött, végül 245 körül kötött ki. A befektetők változatlanul kivárnak, egyes vélemények szerint akár egy évig is bírják türelemmel, hogy szándékaik felől bizonytalanságban hagyják a magyar pénzügyi rendszert.

Összességében e mára kialakult helyzet késztette arra Oblath Gábort, a Kopint-Datorg tudományos tanácsadóját, hogy lemondjon tagságáról a Monetáris Tanácsban. A már korábban nyilvánosságra hozott döntését tegnap hivatalosan is ismertette a többi taggal. A testület tudomásul vette Oblath távozását.

A közgazdász a Népszabadságnak három okot említett lemondása magyarázatául. Mint mondta, koncepcionális, konkrét kamatdöntésekkel kapcsolatos és a spekulációs krízis megítélését övező viták állnak lépése hátterében. Utóbbiakról korainak tartotta, hogy nyilatkozzon.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik