Belföld

HR Forrás Klub – a szakmai tapasztalatcsere tere

Magyarországon egyedülálló a most létrehozott humán erőforrás benchmark klub. A tagok azzal támogatják egymást, hogy megosztják vállalati HR-tapasztalataikat.

HR Forrás Klub néven alakult az emberi erőforrás gazdálkodás területére specializálódott benchmark klub a Hewitt Inside Consulting
HR Forrás Klub – a szakmai tapasztalatcsere tere 1

kezdeményezésére. A klub célja a “HR best practice” tapasztalatok cseréje, illetve HR-adatok megosztása kölcsönösségi alapon, illetve a piaci trendek elemzése és értelmezése.

Az igény a magyar HR-szakemberektől indult: egyre többen látják úgy, szükség van az informális csatornákon, de formális keretek között működő információ-megosztásra. A klub létrehozásában az is szerepet játszott, hogy a terület egyre inkább felértékelődik. A HR sajátos, pénzügyileg nehezen megfogható haszna miatt sokak munkájában jelentene támogatást, ha egyes HR szakterületekkel kapcsolatos mélyebb kérdésekre is választ kaphatnának.

Fórumok 

A Klub elkötelezte magát amellett, hogy évente 3-4, kérdőíven alapuló benchmark felmérést fog felvenni, ezek témáját a tagok együttesen határozzák meg. Idén a humán kontrolling, az eHR és a HR branding kérdéseit tartották a legérdekesebbnek. Ezenkívül telefonkonferencián, személyes találkozókon és a saját intraneten tudnak kapcsolatot tartani, döntéseket hozni, kérdéseket feltenni. Bacsur Kálmán, a Mol Rt. emberierőforrás-gazdálkodás kontrolling vezetője szerint a felmérések utáni találkozók is hasznosak, mert azokon a tagok személyesen beszélhetik meg gondolataikat, tapasztalataikat, és kiderülhet, kik tudják egymást kölcsönösségi alapon támogatni. “Hiszen aki a legjobb gyakorlatot alkalmazza, annak is van még mit tanulnia a többiektől” – vélekedik Bacsur Kálmán.  

Hasznok, első tapasztalatok

“A HR Forrás Klub kiváló fórum arra, hogy a legjobb módszereket, HR politikákat megismerhessük, hogy új ötletek szülessenek – mondta a FigyelőNetnek Stolcz Csaba a General Electric – European Services Operations üzletágának humán erőforrás vezetője. – A különböző kérdéseket olyan vezetőkkel tudjuk megvitatni, akik maguk is nagyon hasonló problémákkal küzdenek. Megtudhatjuk azt is, hogy áll a szakma, mik a fő trendek, azok a programok, melyeket nemcsak helyi szinten alkalmaznak.”


A Mol Rt. szintén tagja a HR Forrás Klubnak. “Hiányt pótol ez a klub, hiszen így megtudhatjuk, más magyarországi vállalatok milyen eljárásokat, rendszereket használnak – mondja Bacsur Kálmán, a Mol Rt. emberierőforrás-gazdálkodás kontrolling vezetője. – Cégünk szívesen csatlakozott a kezdeményezéshez.”

Az első benchmark-felmérés eredményei már meg is születtek, ami Bacsur Kálmán számára különösen érdekes volt, hiszen a tagok humán kontrolling gyakorlatáról adott közelebbi képet. “Úgy látom, mióta HR kontrollinggal foglalkozom, ez a terület sokat lépett előre, ami mindenképpen pozitívan értékelendő – mondja. – A felmérésből azonban az is kiderült, a magyar cégeknek, így nekünk is még hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy a globális kontrolling megközelítést teljes körűen, a gyakorlatban is alkalmazzák.”

Tapintatos exkluzív klub

Az alapítók szándéka, hogy a klubtagság presztízs legyen, ezért nem mindenki nyer automatikusan bebocsáttatást az exkluzív társaságba. Két korábbi tag ajánlását kell megszerezni, és még akkor is csak az első körön jutott túl a jelentkező. A tagok többségi elfogadó nyilatkozata nélkül kiesik a rostán. A kimaradottaknak gyorsan kell lépniük, mert az alapítók legfeljebb 30 tagúra szeretnék felduzzasztani a társaságot.

A tagok viszont eldönthetik, hogy az adatokat, módszereket és eljárásokat a vállalat nevével együtt teszik-e közkinccsé, vagy inkább anonimitásban maradnak. Az információkat ugyanis a Hewitt gyűjti, csak a tanácsadó munkatársai tudják, melyik tagtól mi érkezett. “Mi nyitottak vagyunk a benchmark klubok iránt, a kért adatokat általában kiadjuk, hiszen nem közvetlenül a tagokhoz kerülnek, hanem külső cég értékeli őket – vázolja a rendszer előnyeit Bacsur Kálmán. – Az hamar kiderül, ha valaki csak információszerzésből lép be egy klubba, és nem veszi komolyan a tagságot.”

Tartós szövetség?

“Én három dolgot várok a klubtól – sorolja Stolcz Csaba. – Az első az információszerzés, a klubban való részvétel által a tagok naprakészek lehetnek, hogy mi zajlik éppen HR körökben, a második a HR szakma irányának meghatározása, hogy fel tudja vázolni és mutatni a fejlődés utját, a harmadik pedig a best practice tapasztalatok megismerése.”

“Egyelőre még elhamarkodott lenne a HR Forrás Klub jövőjéről spekulálni – véli Bacsúr Kálmán. – Abban viszont biztos vagyok, hogy ha nem leszek elégedett a klub működésével, nem a kilépés gondolata fog először eszembe jutni. Ehelyett a tagokhoz fordulnék, hogy közös megoldást találjunk a gondokra, és esetleg egy új irányt szabjunk a klubnak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik