Belföld

Hírközlési törvényreform – több mint 400 millió forintért

A KPMG Hungária Kft. reformálhatja meg bruttó 431 millió forintért a hírközlési törvényt. A tárca októberben terjesztené a parlament elé az új jogszabálytervezetet.

 A törvénymódosítás fő okai

• A törvény számos pontja nem felel meg az EU-ban 2004 júniusában életbe lépő új keretszabályozásnak.
• A távközlési liberalizáció nem hozta meg a várt versenyt, gyakorlatilag hatástalan volt a piacnyitás.
• Az államilag támogatott internetelérés nem hozott sikert, az internetpenetráció növelését más alapokra kell helyezni. 

A KPMG Hungária Kft. nyerte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által kiírt tárgyalásos, gyorsított közbeszerzési eljárást, így ő készítheti elő a hírközlési törvény módosítását – bruttó 431 millió forintért. A jogszabály szakmailag egyeztetett tervezetét 2003. májusára kell elkészíteni, a parlament a szaktárca tervei szerint 2003 októberében fogadná el.

A tenderre a nyertesen kívül pályázott a Komáromi és Erős Ügyvédi Iroda, valamint a Deloitte and Touche Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Rt. is. A nyertes KPMG Hungária Kft. a beszerzés értékének tíz százalékát meghaladó mértékben alvállalkozóként igénybe kívánja venni a KPMG Consulting Kft.-t és a Réczicza Ügyvédi Iroda White & Case LLP-t.

A legvitatottabb pontok 

• Vihart kavart az egyetemes szolgáltatások kérdésköre, valamint az Egyetemes Szolgáltatási Alap feltöltése. A nagy létesítési költségű, keveset fogyasztó egyéni előfizetők bekötését vagy nyilvános távbeszélő állomásokkal történő kiszolgálásának indokolt többletterheit minden fejlett országban megosztják az érintett szolgáltatók között. Evégett jött létre az alap, amelybe befizet a távközlésben érintett összes cég – vezetékes, mobil, kábel, alternatív, valamint internetszolgáltató -, ám vissza belőle csupán az egyetemes szolgáltatók, azaz a vezetékes cégek kapnak. Az alapba idén kellene először fizetniük a cégeknek, ám a liberalizáció elmaradt hatásai miatt azok a cégek, amelyek nettó befizetők lennének, nem érzik jogosnak ezt a kötelezettséget. Érvelésük szerint: mivel a várt verseny elmaradt, a vezetékes cégek nem vesztettek piacot.
• Árszabályozás kérdése, ezen belül is a fix-mobil hívások összekapcsolási díja.
• A számhordozhatóság feltételeinek megteremtése mind a vezetékes, mind a mobilcégek között. 

A nyertesnek meg kell valósítania az európai uniós jogszabályokkal, irányelvekkel való harmonizációt, az EU-csatlakozással kapcsolatos átfogó jogalkotási folyamat kidolgozását, különös tekintettel az új keretszabályozás átvételének menetrendjére.


A KPMG feladata lesz a szolgáltatóválasztásra és a helyi hurok teljes, illetve részleges átengedésére vonatkozó szabályozás felülvizsgálata, a versenyélénkítés lehetőségének feltárása, az egyetemes szolgáltatások teljes szabályozási logikájának áttekintése, valamint egy átfogó, folyamatosan fejleszthető internetkoncepció kidolgozása.

A tanácsadócég munkájának jelentős részét a költségkimutatás, árszabályozás kidolgozása teszi ki. Ennek során rendezni kell a fix-mobil hívások árszabályozását, a hosszú távú előremutató különbözeti költségek módszertanának (LRIC) beépítését. Cél továbbá, hogy a törvénymódosításokkal érvényesüljön a Hírközlési Felügyelet (HíF), illetve a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) tényleges piacigazgató szerepe.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik