Belföld

Harc a lakásmaffiák ellen – joggal, körömmel

Az egyszerű célokhoz gazdag eszköztár párosul az óvatlan vagy szorult helyzetben lévő lakástulajdonosokra leső bűnözők kezében – az erkölcsi és a jogi ítélet azonban nem mindig találkozik.

Évente több százan kénytelenek kiköltözni otthonukból, feladni egzisztenciájukat, megszokott életkörülményeiket egy körültekintés nélkül
Harc a lakásmaffiák ellen – joggal, körömmel 1

meghozott döntés, egy óvatlanul aláírt szerződés nyomán. Ilyenkor persze a jogi eszközökkel próbálják meg “visszaforgatni az idő kerekét”, ám sokszor a paragrafusok sem segítenek.

Már a politika is felfigyelt erre: a rendőrség berkein belül kizárólag az ilyen típusú bűncselekmények felderítésére specializálódott Kaptár csoport után országgyűlési albizottság is alakult, mely szintén ezzel a problémával foglalkozik. Már csak a megoldásra várunk.

A Kaptár

Közel másfél éve, 2001. június elsejétől kezdődően működik a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztályának szervezeti keretei között a Kaptár nyomozócsoport. Feladata az ingatlanokkal kapcsolatban elkövetett csalások visszaszorítása, az elkövetői kör felszámolása. Tóth Ferenc, a tavaly alosztállyá minősített csoport munkatársa a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy 2002. folyamán közel 200 ügyben indítottak nyomozást, naponta 2-3 bejelentés érkezik hozzájuk. Mindez azonban csak töredéke az ilyen típusú ügyek valódi mennyiségének, hiszen a speciális nyomozóalakulat csupán a fővárosban megkötött szerződések ügyében vizsgálódik, ráadásul számos panasz azért kerül ki a hatáskörükből, mert az elévülési idő letelte után szereznek róla tudomást. Ez az idő az 50 millió forint alatti ingatlanok esetében öt év, az értékhatár felett nyolc év. A Kaptár csoport ingyenesen hívható telefonszáma: 06 (80) 323-232 

Hitelt lakásért

Az egyik “legtisztább” módszer szenvedő alanyai épp azok, akik bajban vannak: anyagi gondokkal küszködő vállalkozók, adósságokat felhalmozó idősek. Számukra a csaló az első pillantásra mentőangyal képében jelenik meg – ám ez csupán az aláírásig tart. Az esetek egy részében a megszorult vállalkozó felelőtlenül “ugrik” a legjobbnak ígérkező hitellehetőségre, és nem gondol arra, mit veszít, ha nem tud időben törleszteni – fogalmazott a FigyelőNet kérdésére Simon Éva jogász.

Az ilyen esetekben a korábban megkötött kezességi szerződés a garanciát képező ingatlanról automatikusan adásvételi szerződéssé alakul. A kárvallott csupán ekkor eszmél, hogy a hitel értékét jóval meghaladó ingatlanját veszítette el az üzleten. Esetükben a bíróság sem segíthet sokat, hiszen néhány évvel ezelőtt a Legfelső Bíróság jogérvényesítő határozatban deklarálta érvényesnek az ilyen színlelt, kezességiből adásvételi szerződéssé átvedlett okiratokat – mondja Tóth Ferenc, a BRFK-n belül a lakásmaffiákra specializálódott Kaptár csoport munkatársa.

Különösen az önkormányzati tulajdonú lakások esetében fordul gyakran elő, hogy a tulajdonos nem képes fizetni az ingatlan költségeit. Így aztán örömmel bólint rá egy olyan ajánlatra, mely tartozásokkal terhelt lakása helyett újat kínál számára. Cserébe csupán rövid időt kell eltöltenie valamilyen átmeneti szükséglakásban, mondják neki, és ezt többnyire azzal indokolják, hogy bérleményét csupán kiürítés után lehet cserére kínálni. Az ideiglenesből aztán állandó lesz, és az áldozat sok esetben lakás és pénz nélkül nincstelen marad. 

Elkerülni a bajt

• Ne dőljön be alkalmi ismerősnek, aki pénzügyi helyzete megoldására lakáscserét kínál!
• Fogadja fenntartással azt az előnyös ajánlatot is, melyben önzetlenül ígérik, hogy kifestik, átalakítják lakását, cserelakását, a munka idejére pedig ingyen vagy nagyon előnyös feltételekkel szükséglakást ajánlanak fel!
• Saját megnyugtatására kérjen a munkavállalótól több referenciát, melyet ne legyen rest leellenőrizni vagy leellenőriztetni!
• Nézzen, nézessen utána a megvásárolandó ingatlannak az illetékes földhivatalban, illetve érdeklődjön a szomszédoknál!
• Lakásvásárláshoz, cseréhez szükséges szerződés aláírása előtt az abban foglaltakat minden esetben figyelmesen olvassa el, nézesse meg saját ügyvédjével is!
• Minden esetben beszélje meg családtagjaival az ingatlanát érintő jogügyleteket, a szerződéseket aláírás előtt mutassa meg nekik!
• Szerződéskötésre, pénz átadás-átvételre saját ügyvéddel, de legalább két tanúval (ismerős, rokon) érkezzen, akik aláírásukkal hitelesítik az iratokat!
• Amennyiben megoldható, ajánlott a pénzforgalmat átutalással lebonyolítani!
• Jól gondolja meg, hogy kiért és milyen jogügylet kapcsán vállal kezességet! Előzőleg beszélje meg családtagjaival!  

A tulajdoni lap és a lelkiismeret tisztasága

A legtöbb remény az eredeti állapotok visszaállítására a hamisításra épülő bűncselekmények esetében van, de kivédeni is ezt a legnehezebb. A földhivatalnál ugyanis bárki kikérheti bármelyik ingatlan tulajdoni lapját, a kiszemelt lakás tulajdonosára “fabrikált” személyi igazolvány előállítása pedig nem nagy kunszt. A földhivatali adatfeldolgozás lassúsága miatt az ingatlan ily módon többször egymás után értékesíthető – már amennyiben ezt annak lehet nevezni. Még könnyebb a hamisító helyzete, ha egy cég az ingatlan tulajdonosa, és a hamis igazolvány helyett elég egy pecsét.

Az ilyen esetekben a polgári bíróság többnyire az áldozat mellé áll – mondja Tóth Ferenc őrnagy –, hiszen a hamis igazolvány (vagy pecsét) miatt érvénytelenné válik a szerződés. Ám ha a bűncselekménynek számító hamisítás óta a lakás már többször is gazdát cserélt, akkor többnyire csak azt a vevőt illeti meg kártalanítás – hosszú évekig tartó pereskedés után -, akivel a hamis szerződést a csaló megkötötte.

Hogyan lehet védekezni?

A megelőzés jelentős felelősségén osztozik az egyén és a jogszabályalkotó. A jelszó: óvatosság és körültekintés. Miként egy ember adatai hivatalos ügyekben a személyi igazolványával, úgy egy lakás vagy ingatlan “előélete” annak tulajdoni lapjával igazolható – magyarázza Simon Éva –, ezért addig nem szabad foglalót adni, amíg nem látja a vevő tulajdonlapot. Ahhoz viszont, hogy ez valóban informatív legyen, szükséges a földhivatali ügyintézés felgyorsítása. Régóta napirenden van az online nyilvántartási rendszer kiépítése is, de néha még a különböző megyékben illetékes földhivatalok között is akadozik az információáramlás.

A nemrég létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság azt vizsgálja, miként lehetne a tulajdoni lap közhitelességéből fakadó kockázatokat csökkenteni. Az erről készített ORFK- jelentés a tulajdoni laptól független, kizárólag a tulajdoni jog igazolására szolgáló lakástörzskönyv bevezetését szorgalmazza a tulajdoni lapok adattartalmának felülvizsgálata mellett. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik