Belföld

Az Erstével verseng az OTP a bolgár DSK bankért

Bulgária három nem kötelező érvényű ajánlatot kapott az ország egyetlen még állami tulajdonában lévő bankjának, a DSK-nak teljes felvásárlására.

Az OTP Bank, az osztrák Erste Bank és a görög Piraeus Bank tette meg ajánlatát – közölte hétfőn a DSK eladását végző kormányzati intézmény, a Bankkonszolidációs Társaság (BCC).

Bulgária decemberben hirdette meg az ország eszközértékalapján második legnagyobb bankjának – legkevesebb 80 százalékát – az eladásra, és az eladást áprilisra szeretnék nyélbe ütni. A kormány illetékese tavaly még azt közölte, hogy mintegy 200 millió eurós (217 millió dolláros) bevételt remélnek a bank 80 százalékának eladása után, ám a BCC a mostani bejelentéskor nem közölte az ajánlati árakat.


A 2001 óta hatalmon lévő reformkormány felgyorsította a privatizációs folyamatot, hogy bevételre tegyen szert és átformálja a bolgár gazdaságot a 2007. évi uniós tagságra való elkészülésként.

A BCC várhatóan most felkéri az ajánlattevőket arra, hogy februárban ismertessék a részletek, majd tegyék meg végleges ajánlatukat azután, hogy elkészül a bank 2002- évi működésére vonatkozó auditált jelentés.

Banki források közölték, hogy kezdetben a francia Eulia és a görög EFG Eurobank Ergasias is érdeklődést mutatott a DSK iránt.


A DSK végrehajtó igazgatója e hónap elején közölte, hogy a bank 50 millió levára (28 millió dollár) növelte adózás előtti profitját a 2001 – évi 33 millió leváról. A múlt évi, adózás utáni profit nagyságáról februárban tesznek majd közzé adatot, de az a bank vezetője szerint jóval nagyobb lesz mint a 2001 évi 23,98 millió levás nettó profit. A DSK eszközállománya 555 millió levával nőtt és 2,029 milliárd levát tett ki 2002-ben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik