Belföld

Továbbra sem kell vállalkozói igazolvány a művészeknek

A művészeknek ezentúl sem kell vállalkozói igazolványt váltaniuk vagy céget alapítaniuk ahhoz, hogy felvegyék a jogdíjaikat, hiszen – mint eddig, az áfa-rendszer bevezetése óta – természetes személyként is lehetnek áfa-adóalanyok – tájékoztatott közleményben a Pénzügyminisztérium.

A szerzők adóalanyiságával kapcsolatban 2003. január 1-jétől kizárólag abban történt változás, hogy az eredeti szerzőnek minősülő természetes személynek (örökösének) megszűnt a választási lehetősége a tárgyi adómentesség és az adókötelezettség között. Mivel a kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végző is alanya az áfának (van tehát bejelentkezési kötelezettsége), a változás legfeljebb egy adatmódosító lap kitöltését jelenti. Az érintettek 2 millió Ft-os bevételig alanyi adómentességet, 15 millió Ft-ig pedig az egyszerűsített vállalkozói adót (evát) is választhatják.

Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a törvénymódosítás arra is lehetőséget biztosít, hogy a kifizető (tipikusan a szerzői jogvédő iroda) átvállalhassa a szerző, illetve a jogutód örökös számla-kibocsátási kötelezettségét.
Az eredeti szerző vagy az örökös adóalanyisága nem áll fenn, ha egyedi vagy állandó megbízási, illetve felhasználási szerződés alapján például szakfolyóiratokban, szakkönyvekben publikál, tanfolyamokon, iskolákban óraadó tanárként oktat, szakkonferenciákon előad. Nem minősül ugyanis gazdasági tevékenységnek, ha azt olyan munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében végzik, amelynek feltételei (a megbízási, felhasználási szerződés tárgya, témája, terjedelme, díjazása, határideje, helye, időpontja) kötöttek, azok a megbízón múlnak, függetlenül attól, hogy az így elkészült mű vagy előadás szerzői jogi védelem alá esik, és a szerződések jogilag két egyenrangú fél jognyilatkozatát tükrözik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik