Belföld

Árellenőrzés és jegyrendszer Venezuelában

Az általános sztrájkra adott válaszként Hugo Chavez venezuelai elnök bejelentette az árellenőrzést és az élelmiszerek és gyógyszerek jegyre való adagolását.
- A kormány országos elosztási rendszert alakít ki az élelmiszerekre és a gyógyszerekre, elkerülendő a hiányt - mondta Chavez a brazíliai Porto Alegre kikötővárosban tartott "ellen-davosi fórumon".

Venezuelában a devizapiac keddig zárva lesz, szerdától devizaellenőrzés lép életbe a nemzeti valuta értékvesztésének megállítására és a tőkemenekítés megfékezésére. A december 2-án kezdődött általános sztrájk óta a bolivar 30 százalékot veszített értékéből az amerikai dollárhoz képest. Az országban ellátási gondok keletkeztek. Az ellenzék a sztrájkkal próbálja kikényszeríteni Chavez távozását.

Az OPEC-tag Venezuela olajtermelése a sztrájk ellenére most már növekszik, bár a nagyságát az ellenzék és a kormány vitatja. Az ellenzék vasárnapi adatai szerint a termelés elérte a napi 986 ezer hordót, a rendes körülmények között szokásos mennyiség közel 30 százalékát. A kormány napi 1,32 millió hordós termelést jelentett a hétvégén. A legrosszabb napokban, decemberben, napi 150 ezer hordó volt az olajtermelés Venezuelában. Rafael Ramirez energiaügyi miniszter szerint a termelés gyorsan emelkedik, és már első negyedévben eléri a napi 2,8 millió hordót. Ennyi az OPEC-tag Venezuela hivatalos termelési kvótája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik