Belföld

A lengyel kormányfő aggódik a már kiharcolt agrárkvóták miatt

Leszek Miller lengyel miniszterelnök levelet írt az Európai Unió magas rangú tisztségviselőinek, aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy az unió szakértői megpróbálják módosítani a tavaly decemberi koppenhágai EU-csúcstalálkozón rögzített agrármegállapodásokat.

A lengyel tárgyalók abban egyeztek meg az EU-val, hogy a közvetlen mezőgazdasági támogatásokat az úgynevezett egyszerűsített módszerrel, vagyis a gazdaságok nagysága alapján fogják kiszámítani.

Ez azt jelenti, hogy minden gazda, akinek több mint egy hektár földje van, részesül a támogatásból. Jaroslaw Kalinowski mezőgazdasági miniszter ki is számította, hogy a mezőgazdasági termelők évente hektáronként mintegy 400 zlotyt (60 forint/zloty) kaphatnak.

A csatlakozási szerződést előkészítő uniós szakértők – az eredeti megállapodást megváltoztatva – most kétféle számítási módszert javasolnak, vagyis azt, hogy az egyszerűsített módszer mellett vegyék figyelembe a termelés nagyságát és a gazdaságok jövedelmezőségét is. Ez azt jelentené, hogy a gazdák csak az unió által korábban is ajánlott, az uniós termelők támogatásának 25 százalékát kitevő közvetlen támogatást kapnák meg automatikusan. Az EU vidékfejlesztési alapjaiból és a saját költségvetésből származó – az uniós támogatásnak legföljebb az 55 százalékáig terjedő – kiegészítésből viszont csak a termelők bizonyos csoportja részesülne, például a szarvasmarha-tenyésztők, a dohány-, a komló- vagy az olajosnövény-termelők.

Miller nyomatékosan hangsúlyozta, hogy Lengyelország nem egyezhet bele a csatlakozási feltételek megváltoztatásába, és ha az uniós szakértők ragaszkodnak ezekhez a javaslatokhoz, követelni fogja a visszatérést a politikai megállapodásokhoz. A kormányfő levelet írt Anders Fogh Rasmussen dán és Kosztasz Szimitisz görög miniszterelnöknek, az EU korábbi és jelenlegi soros elnökének, továbbá Franz Fischlernek az EU mezőgazdasági biztosának és Günter Verheugen bővítési biztosnak, tájékoztatva őket a kormány álláspontjáról.

Lengyel lapjelentések szerint az EU nemcsak a közvetlen mezőgazdasági támogatásokat akarja módosítani, hanem a Koppenhágában kialkudott 8,5 millió tonnás tejkvótát is csökkentené, ráadásul megváltoztatná a külföldiek földvásárlására vonatkozó megállapodást is. Egy lengyel parasztpárti politikus, neve elhallgatását kérve, azt mondta a PAP hírügynökségnek, hogy az új szabályozás 2004. május elsejétől, az EU-csatlakozás napjától mindenféle átmeneti időszak nélkül megnyitná a lehetőséget a külföldiek korlátozás nélküli földvásárlása előtt. Az eredeti megállapodás úgy szólt, hogy az uniós gazdálkodók három, illetve hét évi (a nyugati és északi vajdaságokban) földbérlet után vásárolhatnának termőföldet Lengyelországban. Az unió ezzel szemben most azt javasolja, hogy a földvásárláshoz legyen elegendő pusztán a vásárolni óhajtó gazdálkodó országában kiállított bizonyítvány arról, hogy az illető földet bérelt Lengyelországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik