Belföld

Döntések hete – növekszik a bizonytalanság

A fegyverzetellenőrök hétfőn átadják jelentésüket. Bush a világhoz intézett beszédére készül. Európai külügyminiszterek közös álláspontot keresnek, a gazdaság szereplői határozatlanok.

Az Irakban tevékenykedő fegyverzetellenőrök hétfőn ismertetik jelentésüket a Biztonsági Tanáccsal. A jelentés, ahogy az ellenőrök
Döntések hete – növekszik a bizonytalanság 1

képviselői számos fórumon hangoztatták, várhatóan nem tartalmaz majd az iraki tömegpusztító fegyverek vagy titkos iraki atomprogram létét igazoló bizonyítékokat. Ezt támasztja alá a jól értesült The Washington Postban megjelent elemzés is, amely szerint a BT elé kerülő jelentés inkább az ellenőrzés folytatása mellett teszi le a voksot.

A tömegpusztító fegyverek utáni kutatás meghosszabbítását jelzi a Fehér Ház nyilatkozata is. Eszerint az elkövetkező néhány hét kiváló alkalmat ad arra, hogy az USA meggyőzze a háborút ellenző országokat, elsősorban Franciaországot és Németországot a katonai akció támogatásáról.

Egységes Európa?

 

Külügyi kérdésekben talán még soha nem sikerült közös európai álláspontot kialakítani, Európa külügyminiszterei azonban most kísérletet tesznek erre. Hétfőn először a tizenötök biztonság tanácsi tag külügyérei próbálják meg álláspontjukat közelíteni, ezt követően kerülhet sor a brüsszeli minisztertanácsi ülésre.  

Eközben George W. Bush elnök kedden megtartandó beszédére készül. A Fehér Ház kommunikációs igazgatójának nyilatkozata szerint az amerikai néphez és végső soron a világhoz intézett elnöki beszéd nem tekinthető majd hadüzenetnek, az amerikai népet azonban igyekszik meggyőzni az Irak-ellenes háború helyességéről. Szükség is van erre, hiszen az USÁ-ban egyre többen vélekednek elítélően a készülődő akcióról.


A mostani tényállás szerint tehát legközelebb pénteken születhet döntés, amikor Camp Davidben Bush elnök a „vén Európa” egyetlen, a háborút támogató állam elnökével, Tony Blair-rel tárgyal.


Ugyanaz a forgatókönyv?

A Dow Jones okító célzattal röviden összefoglalta, hogy mi történt a New York-i tőzsdén legutóbb, amikor az Egyesült Államok háborúban állt a kilencvenes évek elején, az öbölválság idején. A tőzsde átfogóbb, 500 részvényt tömörítő S&P indexe 1990 júliusa és októbere között Kuvait iraki lerohanása miatt 18 százalékkal hanyatlott. Október közepén az index elérte mélypontját, majd az év végéig 10 százalékkal erősödött. A következő év első heteiben, amikor az Egyesült Államok támadásba lendült, a tőzsdemutató 5 százalékkal süllyedt, majd Kuvait felszabadítása után az index ismét erősödni kezdett, és az év hátralévő részében 24 százalékkal emelkedett. Elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a forgatókönyv csak a konfliktus gyors megoldása esetén ismétlődhet meg, de az is megeshet, hogy a háború elhúzódik, miközben a gazdaság és a vállalatok teljesítménye egyaránt szerény, ami aláássa a befektetői bizalmat.  

Az Irak körüli feszültség, mint minden háború, a gazdaságra is komoly hatással van. Az olaj ára hétfőn ismét az egekbe szökött. A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate olajfajta márciusi határidőre hordónként 33,49 dollár volt a New York-i árutőzsde zárása utáni kereskedésben. Az árat az sem tudta alacsonyan tartani, hogy Venezuelában újraindult a kitermelés és az OPEC is a termelés növelése mellett döntött. Az arany, amely biztos kikötőnek számít a részvénypiacokról menekülő pénz egy részének, hatéves csúcson volt az elmúlt hét végén.

Az Irak-ellenes támadás közeledtét a világ vezető részvényindexei is megsínylik: az S&P 500 index pénteken 2,9 százalékot veszített értékéből, és így október óta a legalacsonyabb értékét érte el. A londoni FTSE 100-as index hétéves mélyponton zárt pénteken, az európai piacok ugyancsak. Az amerikai dollár három év óta egyszer sem volt ennyire gyenge az euróval szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik