Belföld

Döntések hete – növekszik a bizonytalanság

A fegyverzetellenőrök hétfőn átadják jelentésüket. Bush a világhoz intézett beszédére készül. Európai külügyminiszterek közös álláspontot keresnek, a gazdaság szereplői határozatlanok.

Az Irakban tevékenykedő fegyverzetellenőrök hétfőn ismertetik jelentésüket a Biztonsági Tanáccsal. A jelentés, ahogy az ellenőrök
Döntések hete – növekszik a bizonytalanság 1

képviselői számos fórumon hangoztatták, várhatóan nem tartalmaz majd az iraki tömegpusztító fegyverek vagy titkos iraki atomprogram létét igazoló bizonyítékokat. Ezt támasztja alá a jól értesült The Washington Postban megjelent elemzés is, amely szerint a BT elé kerülő jelentés inkább az ellenőrzés folytatása mellett teszi le a voksot.

A tömegpusztító fegyverek utáni kutatás meghosszabbítását jelzi a Fehér Ház nyilatkozata is. Eszerint az elkövetkező néhány hét kiváló alkalmat ad arra, hogy az USA meggyőzze a háborút ellenző országokat, elsősorban Franciaországot és Németországot a katonai akció támogatásáról.

Egységes Európa?

 

Külügyi kérdésekben talán még soha nem sikerült közös európai álláspontot kialakítani, Európa külügyminiszterei azonban most kísérletet tesznek erre. Hétfőn először a tizenötök biztonság tanácsi tag külügyérei próbálják meg álláspontjukat közelíteni, ezt követően kerülhet sor a brüsszeli minisztertanácsi ülésre.  

Eközben George W. Bush elnök kedden megtartandó beszédére készül. A Fehér Ház kommunikációs igazgatójának nyilatkozata szerint az amerikai néphez és végső soron a világhoz intézett elnöki beszéd nem tekinthető majd hadüzenetnek, az amerikai népet azonban igyekszik meggyőzni az Irak-ellenes háború helyességéről. Szükség is van erre, hiszen az USÁ-ban egyre többen vélekednek elítélően a készülődő akcióról.


A mostani tényállás szerint tehát legközelebb pénteken születhet döntés, amikor Camp Davidben Bush elnök a „vén Európa” egyetlen, a háborút támogató állam elnökével, Tony Blair-rel tárgyal.


Ugyanaz a forgatókönyv?

A Dow Jones okító célzattal röviden összefoglalta, hogy mi történt a New York-i tőzsdén legutóbb, amikor az Egyesült Államok háborúban állt a kilencvenes évek elején, az öbölválság idején. A tőzsde átfogóbb, 500 részvényt tömörítő S&P indexe 1990 júliusa és októbere között Kuvait iraki lerohanása miatt 18 százalékkal hanyatlott. Október közepén az index elérte mélypontját, majd az év végéig 10 százalékkal erősödött. A következő év első heteiben, amikor az Egyesült Államok támadásba lendült, a tőzsdemutató 5 százalékkal süllyedt, majd Kuvait felszabadítása után az index ismét erősödni kezdett, és az év hátralévő részében 24 százalékkal emelkedett. Elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a forgatókönyv csak a konfliktus gyors megoldása esetén ismétlődhet meg, de az is megeshet, hogy a háború elhúzódik, miközben a gazdaság és a vállalatok teljesítménye egyaránt szerény, ami aláássa a befektetői bizalmat.  

Az Irak körüli feszültség, mint minden háború, a gazdaságra is komoly hatással van. Az olaj ára hétfőn ismét az egekbe szökött. A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate olajfajta márciusi határidőre hordónként 33,49 dollár volt a New York-i árutőzsde zárása utáni kereskedésben. Az árat az sem tudta alacsonyan tartani, hogy Venezuelában újraindult a kitermelés és az OPEC is a termelés növelése mellett döntött. Az arany, amely biztos kikötőnek számít a részvénypiacokról menekülő pénz egy részének, hatéves csúcson volt az elmúlt hét végén.

Az Irak-ellenes támadás közeledtét a világ vezető részvényindexei is megsínylik: az S&P 500 index pénteken 2,9 százalékot veszített értékéből, és így október óta a legalacsonyabb értékét érte el. A londoni FTSE 100-as index hétéves mélyponton zárt pénteken, az európai piacok ugyancsak. Az amerikai dollár három év óta egyszer sem volt ennyire gyenge az euróval szemben.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.