Belföld

Bauer Tamás indulna az SZDSZ elnökségéért

Bauer Tamás megmérkőzik Kuncze Gáborral az SZDSZ vezetéséért. Bauer a Magyar Hírlapnak elmondta: ha megválasztják, személyi változások lehetnek a parlamenti frakcióban. Az SZDSZ szombaton tartott Országos Tanácsán alaposan meglepődtek a résztvevők, mikor Bauer bejelentette, hogy elindulna a pártelnökségért. Bár a politikusok többsége szerint nincs komoly esélye a győzelemre a március elején esedékes tisztújításon.

A bejelentés után egy nappal megítélhetetlen, miképpen döntenek öt hét múlva a küldöttek – fogalmazott a Magyar Hírlap kérdésére Bauer Tamás. Nem egyszerűen pártelnöknek jelentkezem, hanem a jelenlegitől eltérő politikai programot ajánlok az SZDSZ-nek – szögezi le a politikus. Bauer azt szeretné, hogy a 90-es évek közepéhez hasonlóan az SZDSZ újra az átalakulás motorja legyen, ne pedig passzívan sodródjon a politika eseményeivel. Ragaszkodni kell a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez, különben sosem lehet majd kivitelezni a beígért adócsökkentést, nem hagyhatjuk, hogy újra elsikkadjon az egészségügyi reform – említett néhány témát.

Változások lehetnek a frakció összetételében, ha a márciusi tisztújításon engem választanak elnöknek – állítja Bauer. Szerinte vissza kellene térni arra a nyári javaslatra, hogy a listán bejutott kormánytagok átadják mandátumukat másoknak, és így 5-6 képviselővel erősödhetne a kicsiny frakció. Indulásommal azt kívánom elérni, hogy a szabaddemokraták nézzenek végre szembe a két választási vereség okaival, és gondolják újra a párt feladatait az ezredforduló Magyarországán – árulta el Bauer Tamás.

Úgy látja, a régi szavazók, köztük alapító tagok közül mára sokan lemondtak az SZDSZ-ről, menthetetlennek tartják a pártot. Szeretném, ha együtt meg tudnánk mutatni, hogy ez nem így van – hangsúlyozta Bauer, aki közölte: akkor sem hagyja el az SZDSZ-t, ha nem választják meg.

A párthoz közel álló forrásaink szerint Bauer Tamásnak az ügyvivőségért kellett volna ringbe szállnia, ez lett volna a reálisan elérhető pozíció, és kollégái is itt látták volna szívesebben. Ő erről úgy fogalmazott: ha nincsenek meg a garanciák a párt politikájának megváltozására, nem lenne értelme elvállalni az ügyvivőséget. Abban senki sem kételkedik az SZDSZ-en belül, hogy Kuncze Gábor pártelnöki székét nem fenyegeti veszély; legalább kiderül, hogy a tagság mennyire elégedett a vezetés jelenlegi politikájával. Bauer indítványai általában 5-6 szavazatot kapnak – fogalmaztak kérdésünkre egyes szabaddemokrata képviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik