Belföld

Tényfeltáró újság vezetőjét verték meg Moldáviában

admin

2003. 01. 24. 16:38

Ismeretlen személyek megverték a moldáv tényfeltáró hetilap, az Accente igazgatóját, Sergiu Afanasiut. Az igazgatót saját lakása közelében hárman támadták meg.

Afanasiu több sérülést is szenvedett, de szerencsére megúszta az esetet, mert a környékbeli házak lakói kiszaladtak lakásaikból, és kiáltozásukkal elüdözték a támadókat.

A rendőrség csak tíz perccel azután érkezett a helyszínre, hogy az újság vezetője felhívta a központi ügyeletet. Afanasiu azt állítja, hogy őt és családját napok óta követték.

Afanasiu már régóta a hatóságok “látókörébe került”. Újságja korábban cikkeket közölt a belföldi titkosszolgálat vezetőjének (Ion Ursunak), a belügyminiszternek (Gheorge Papucnak) és Moldova moszkvai nagykövetének (Vladimir Turcanunak) gyanús, illetve gyanúsnak vélt ügyleteiről. Ezután az Accente szerkesztőségében házkutatást tartott a rendőrség, és számítógépeket foglalt le. Két újságírót és a lap vezetőjét le is tartóztatták ugyanekkor.

Az érintett három állami vezető (Ursu, Papuc és Turcanu) tagadta az ellene felhozott összes vádat.

Nem sokkal később zsarolás miatt eljárás indult Afanasiu ellen, állítólag egy üzletembert fenyegetett meg azzal, hogy leközli a róla szóló kompromittáló cikket, ha nem fizet neki 1500 dollárt.

Az Afanasiuval szembeni eljárást több moldovai ellenzéki párt és számos moldáv, illetve külföldi sajtószervezet elítélte már.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.