Belföld

Tavaly 16 százalékkal nőtt a hazai transzplantációk száma

admin

2003. 01. 24. 12:08

Magyarországon 352 szervátültetés történt tavaly, ami 16 százalékkal több, mint az előző esztendőben, amikor még nem működött a Hungarotransplant Egészségügyi Koordináló Közhasznú Társaság - tájékoztatott Borsi József, a kht. igazgatója.

A szervtranszplantációs riadók szervezését 2002 január 15. óta vette át a Hungarotransplant Kht. a transzplantációs központoktól.

Borsi József közlése szerint az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékkal több szervdonorról adtak jelzést tavaly az egészségügyi intézmények. Hozzátette: az összesen 219 donorjelzést követően 167 esetben valósult meg a szervátültetés.

Az igazgató ismertetése szerint a veseátültetések számában az elmúlt 10 év második legjobb eredményét érte el a négy vesetranszplantációs centrum Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden, összesen 299 átültetést végezve el.

Megjegyezte: így az előző évhez 11,5 százalékkal többen kaptak esélyt arra, hogy hiányzó veseműködésüket ne dialízissel, hanem a jobb életminőségre és hosszabb életre lehetőségét nyújtó szervátültetéssel pótolják. Hangsúlyozta: a vesetranszplantáció az egészségbiztosító számára is kisebb költséget jelent, mint a hosszú évekig tartó művesekezelés finanszírozása.

Jelezte: a kórházakban dolgozó szakemberek továbbképzésével, felvilágosításával igyekszik elérni a Hungarotransplant, hogy jelezzék a donorokat és megállhasson a jelenleg csaknem ezer veseátültetésre váró betegszám növekedése. Borsi József tájékoztatása szerint a májátültetések száma tavaly nem növekedett, összesen 17 ilyen beavatkozás történt.

Megállapította: a szívátültetések esetében sikerült megismételni az előző év eredményeit, azaz 9 sikeres szívtranszplantációt végeztek a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján.

Közölte: a pécsi transzplantációs centrumban a cukorbetegség szövődményeként veseelégtelenné váló betegek közül úgy, mint a múlt évben, heten kaptak hasnyálmirigyet is a beültetett vesével együtt annak reményében, hogy a továbbiakban megszűnik inzulinpótlási igényük.

Hozzáfűzte: az idén a budapesti központ is megkezdi a hasnyálmirigy és vese együttes átültetését. Az igazgató közlése szerint tavaly az esetek 18 százalékáról 24 százalékára nőtt az egyszerre több szerv kivételének aránya.

Mint mondta, a Hungarotransplant működésének első esztendejében indult sikeres együttműködés révén megkezdődött a hazai donoroktól származó tüdők bécsi átültetése. Tájékoztatása szerint a nemzetközi egyezmény keretében 20 Magyarországról származó tüdő transzplantációját végezték Európa legnagyobb ilyen központjában.

Hozzátette: ennek is köszönhető, hogy tavaly öt magyar beteg is részesülhetett az életmentő, de nálunk még nem végzett tüdőátültetésben. Borsi József közölte: a Hungarotransplant a 2003-as évben nemzetközi együttműködésekkel szeretné elérni, hogy sürgős szükség, például gombamérgezés esetén is hozzájuthasson életmentő átültethető szervhez.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.