Belföld

Tavaly 16 százalékkal nőtt a hazai transzplantációk száma

Magyarországon 352 szervátültetés történt tavaly, ami 16 százalékkal több, mint az előző esztendőben, amikor még nem működött a Hungarotransplant Egészségügyi Koordináló Közhasznú Társaság - tájékoztatott Borsi József, a kht. igazgatója.

A szervtranszplantációs riadók szervezését 2002 január 15. óta vette át a Hungarotransplant Kht. a transzplantációs központoktól.

Borsi József közlése szerint az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékkal több szervdonorról adtak jelzést tavaly az egészségügyi intézmények. Hozzátette: az összesen 219 donorjelzést követően 167 esetben valósult meg a szervátültetés.

Az igazgató ismertetése szerint a veseátültetések számában az elmúlt 10 év második legjobb eredményét érte el a négy vesetranszplantációs centrum Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden, összesen 299 átültetést végezve el.

Megjegyezte: így az előző évhez 11,5 százalékkal többen kaptak esélyt arra, hogy hiányzó veseműködésüket ne dialízissel, hanem a jobb életminőségre és hosszabb életre lehetőségét nyújtó szervátültetéssel pótolják. Hangsúlyozta: a vesetranszplantáció az egészségbiztosító számára is kisebb költséget jelent, mint a hosszú évekig tartó művesekezelés finanszírozása.

Jelezte: a kórházakban dolgozó szakemberek továbbképzésével, felvilágosításával igyekszik elérni a Hungarotransplant, hogy jelezzék a donorokat és megállhasson a jelenleg csaknem ezer veseátültetésre váró betegszám növekedése. Borsi József tájékoztatása szerint a májátültetések száma tavaly nem növekedett, összesen 17 ilyen beavatkozás történt.

Megállapította: a szívátültetések esetében sikerült megismételni az előző év eredményeit, azaz 9 sikeres szívtranszplantációt végeztek a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján.

Közölte: a pécsi transzplantációs centrumban a cukorbetegség szövődményeként veseelégtelenné váló betegek közül úgy, mint a múlt évben, heten kaptak hasnyálmirigyet is a beültetett vesével együtt annak reményében, hogy a továbbiakban megszűnik inzulinpótlási igényük.

Hozzáfűzte: az idén a budapesti központ is megkezdi a hasnyálmirigy és vese együttes átültetését. Az igazgató közlése szerint tavaly az esetek 18 százalékáról 24 százalékára nőtt az egyszerre több szerv kivételének aránya.

Mint mondta, a Hungarotransplant működésének első esztendejében indult sikeres együttműködés révén megkezdődött a hazai donoroktól származó tüdők bécsi átültetése. Tájékoztatása szerint a nemzetközi egyezmény keretében 20 Magyarországról származó tüdő transzplantációját végezték Európa legnagyobb ilyen központjában.

Hozzátette: ennek is köszönhető, hogy tavaly öt magyar beteg is részesülhetett az életmentő, de nálunk még nem végzett tüdőátültetésben. Borsi József közölte: a Hungarotransplant a 2003-as évben nemzetközi együttműködésekkel szeretné elérni, hogy sürgős szükség, például gombamérgezés esetén is hozzájuthasson életmentő átültethető szervhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik