Belföld

Szabadabb gyógyszerpiacot terveznek

A Gazdasági Versenyhivatal a gyógyszerpiaci szabályozás átalakítását javasolja a kormánynak. A minap elkészült tanulmány szerint mérsékelni kell ezen a területen az állam befolyását, piacfelügyeleti hatóságra bízni az ár- és támogatási rendszert.

A vitaanyag lehetővé tenné a patikák közötti árversenyt és egyes recept nélkül megvásárolható szerek gyógyszertáron kívüli árusítását is. A javaslatokat aggályokkal fogadták a gyógyszerészek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint hatvanoldalas elemzést készített arról, hogy miként érvényesül a versenyszabadság a hazai gyógyszerpiacon. A dokumentum – amely egyelőre csak vitaanyag – a jelenleginél egyszerűbb, az Európai Unió versenyszabályaival harmonizáló szabályozást javasol. A GVH túlzottnak ítéli az állami beavatkozást a gyógyszerpiac működésébe. Javasolja az orvosságok piacra kerülését, az engedélyezési eljárások olcsóbbá és egyszerűbbé tételét, a kis- és nagykereskedelmi árrés hatósági szabályozásának eltörlését. Az utóbbi helyett a hivatal szerint szerencsésebb lenne, ha a támogatott készítmények esetében a finanszírozó úgynevezett maximált árban egyezne meg a gyártóval. Ez azt jelentené, hogy maximum a kialkudott áron, de az ügyesebben gazdálkodó patikákban annál olcsóbban is hozzá lehetne jutni a készítményhez. Ehhez a maximált árhoz igazítanák a támogatás mértékét is. A hivatal szerint ez olyan árversenyre ösztönözné a patikákat, amellyel a fogyasztók csak nyerhetnek.

Javasolják, hogy a kormányzat oldja fel a patikaalapítás szigorú korlátozásait, egyebek mellett ne kössék gyógyszerészvégzettséghez a patikatulajdonlás lehetőségét. Jónak tartanák, ha a vény nélküli szerek egyes csoportjaihoz – például a láz- és fájdalomcsillapítókhoz – a lakosság gyógyszertárakon kívül, például az interneten, benzinkutaknál, nagyobb bevásárlóközpontok polcain is hozzáférhetne. A patikaalapítás engedélyezését egy általános jogkörű, gyógyszerpiaci felügyeletet gyakorló hatósághoz – például az Országos Gyógyszerészeti Intézethez – telepítenék. Ez a hatóság dönthetne az orvosságok forgalomba hozataláról, a tb-támogatásról, valamint a szakhatósági engedélyekről is.

Az elemzés sürgeti a támogatási rendszer alapelveinek kiigazítását. Hangsúlyozzák: az ártámogatási rendszer jelenleg nem átlátható, nem kiszámítható, és ezen mindenképpen változtatni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik