Belföld

Regionális EU-támogatásokat szeretne Magyarország

admin
admin

2003. 01. 24. 11:55

Az Európai Unió által támogatott regionális politikáról, egy új képzési központ beindításáról és a francia-magyar területfejlesztési együttműködésről tárgyalt Párizsban pénteken Baráth Etele államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának (NFTH) elnöke.

Baráth Etele a FigyelőNetnek elmondta, hogy Magyarország számára komoly segítséget nyújthat Franciaország, amikor az Európai Unió strukturális politikájának felülvizsgálata kerül napirendre. Magyarország azt szeretné elérni, hogy a korábbinál nagyobb támogatásokat kapjon a regionális fejlesztésekhez. Hazánk számára nagyon fontos az interregionális, a határokon túlnyúló együttműködések támogatása, pontosabban az, hogy az EU a jelenleginél nagyobb összegeket fordítson erre a célra a strukturális és a kohéziós alapokból – mondta az államtitkár.

Mindehhez azonban a régiók erősítésére van szükség Magyarországon. De nemcsak a politikai régiók kialakítása, hanem a kistérségek felkészítése is szükséges ahhoz, hogy képesek legyenek a magyar önkormányzatok és más szervezetek az EU-támogatások befogadására.

Ezt a célt is szolgálja a francia DATAR központi területfejlesztési intézettel való együttműködés. Baráth Etele erről elmondta, hogy hamarosan francia szakember érkezik Magyarországra, aki a regionális politikában nyújthat segítséget a magyar fejlesztőknek.

Ugyancsak tervezi a magyar kormány egy oktatási-képzési központ elindítását, amely az EU-források felhasználásával, a támogatások hasznosításával foglalkozna, s amely az egész közép-kelet-európai térség számára segítséget nyújthatna.

Baráth Etele részt vett egy szakmai konferencián, ahol a magyar területfejlesztési politikát, annak sajátosságait ismertette. A Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán lapunknak elmondta, hogy egyelőre Magyarországon még nem elég erősek a régiók, így a tervezésben csak indirekt, közvetett úton tudják a területi kérdéseket figyelembe venni. Az államtitkár a konferencia során részt vett azon az ebéden, amelyen a francia miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin látta vendégül a tanácskozáson megjelent nemzetközi vezetőket.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.