Belföld

Precedensértékű pert nyertek az APEH ellen

Áfapert nyert a Koráll Kft. az APEH-hel szemben - írja a Magyar Hírlap. Bár ebben az ügyben csupán néhány millió forintról volt szó, a tét ennél jóval nagyobb: évente akár több tízmilliárdra is rúghat. A befektetők és a tőzsde megkönnyebbülhetnek, ha szabad pénzeszközeik forgatását továbbra sem sújtja általános forgalmi adó.

Precedensértékű pert nyert az APEH ellen egy vállalkozás. A néhány millió forintos ügy érdekessége az, hogy az adóhivatalnak több hasonló folyamatban lévő pere van.

A meglehetősen bonyolult ügy egy példán viszonylag egyszerűen bemutatható. Egy hazai vállalkozás fő tevékenysége mondjuk az almatermelés. Befektetett tőkéje tízmillió forint, amelyet azonban csak az év egy részében fordít termelésre. Az alma eladásából származó bevétele után értelemszerűen általános forgalmi adó köteles fizetni. Szezonon kívül viszont a cég akár százszor is megforgatja pénzét a tőkepiacon, az így kihelyezett tízmillió forintnak eddig nem volt áfavonzata. Az adóhivatal – új elgondolása szerint – minden egyes értékpapír-eladási műveletet tárgyi áfamentes szolgáltatásnak minősít, ezeket bevonja az arányosításba, tehát a vállalkozás az almatermeléshez szükséges beszerzések során kifizetett forgalmi adót teljes mértékben nem vonhatja le, nem igényelheti vissza. Így közvetett módon például a tőzsdei befektetéseket is áfa “terhelné”.

Az APEH erre alapítva a Korall Kft. esetében is az arányosítás szabályát alkalmazta, és úgy érvelt, hogy a cégnek nem lett volna lehetősége a beszerzéseket terhelő teljes forgalmi adó levonására. Az adóhatóság ezért az adó visszafizetését megtagadta, és bírságot szabott ki. A Korall Kft. ezzel szemben azt állította, hogy az általa végzett értékpapír-kereskedelem nem más számára végzett szolgáltatás, hanem saját vagyonának gyarapítása, ezért nem kell azt az arányosításba beleszámolni. (Ha nem így lenne, akkor egyetlen tőzsdei megbízásokat adó cég sem lehetne nyugodt, a tőzsdei forgalmat ugyanis az APEH beleszámítaná az arányosításba, amivel jelentősen csökkenthetné a visszaigényelhető forgalmi adót.)A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében a Korall Kft.-nek adott igazat. Indoklásként kifejtette, hogy a cég saját értékpapírjait értékesítette, ami nem minősül az áfa hatálya alá tartozó gazdasági tevékenységnek.
A döntés ebben az ügyben csak néhány millió forint adóról szólt, de lapunk értesülése szerint több hasonló per indulhat az ítélet alapján az APEH ellen, s ezekben összesen akár több milliárd forint nagyságrendű pénzről kellene majd ítéletet hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik