Belföld

Orbán jobboldali főszerkesztőkkel tárgyalt

Háttérbeszélgetésre hívta a jobboldali főszerkesztőket Orbán Viktor Budapest egyik legdrágább éttermébe. A résztvevők között ott volt Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke is. A volt miniszterelnök munkatársai szerint nincs ebben semmi különös, hasonló találkozókat a kormánypárti vezetők is tartanak, csak ott más főszerkesztők vannak jelen.

Főszerkesztői találkozóra és ebédre invitálta Orbán Viktor volt miniszterelnök a jobboldali médiumok vezetőit a Ferenciek terén lévő Kárpátia étterembe. A tegnapi találkozón részt vett Schmidt Mária, Orbán tanácsadója, Hende Csaba, aki a Szövetség a Nemzetért polgári körben Orbán Viktor kabinetfőnöke, Révész Máriusz, a volt kormányfő szóvivője, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Borókai Gábor, a Hír TV vezetője (volt kormányszóvivő), Siklósi Beatrix, az MTV elnöki pályázatán többször is induló televíziós munkatárs, Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, Módos Márton, az Info rádió főszerkesztője és Kondor Katalin, a közszolgálati Magyar Rádió elnöke.

Doncsev András tájékoztatása szerint a találkozót a volt miniszterelnök kabinetje szervezte, s mint mondta, szoktak ilyen konzultációkat tartani. Többek között Hende Csaba is háttér-tájékoztatót adott a körök székházáról, különböző akciókról, az adománygyűjtésről.

Doncsev András, a volt miniszterelnök kabinetfőnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, tudomása szerint hasonló tájékoztatást a kormánypárti oldal is rendszeresen tart. A résztvevők abban sem láttak semmi kivetnivalót, hogy Kondor Katalin, a közszolgálati rádió elnöke is részt vett a jobboldali politikus informális találkozóján. Doncsev még azt is megjegyezte, hogy már baloldali lapoktól is érkezett igény hasonló háttérbeszélgetésre, ezért elképzelhető, ezentúl ilyet is tartanak.
Az ebéd közben zajló beszélgetésről Orbán Viktort kérdeztük:
– Mi volt a találkozó célja?
– Rendszeresen szoktam az újságírókkal találkozni, módot adok arra, hogy megkérdezzenek aktuális kérdésekről.
– Mi volt a téma?
– A Fidesz jövője is szóba került. Kérdeztek a májusi kongresszusról, a jobboldali együttműködésről, az EU-csatlakozásról, az iraki háborúról, mindenről. Nem ez volt az első főszerkesztői találkozó.
– Vállalja a Fidesz elnökjelölését?
– Ezt is kérdezték, mondtam, ha eljön az ideje, válaszolok.
– A pártalelnökök számának csökkentéséről is szó volt?
– Inkább a néppárti szerkezeti átalakításról. Ebben sok minden benne van. Az is, hogy sokkal kevesebb hivatásos politikus lesz a párt élén, de főleg sokkal több lesz a tag.
– Mióta életre hívták a polgári köröket, és a nyári kongresszuson könnyítették a tagfelvételt, növekedett a párt tagsága?
– Ezt nem tudom, de most biztos lesz létszámnövekedés.

(A Magyar Hírlap értesülése szerint ugyanakkor egyáltalán nem könnyebb a Fideszbe tagfelvételt nyerni, még Martonyi János volt külügyminiszter lánya is hónapokat várt erre.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik